Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), που επιχειρεί να στρατολογήσει περισσότερους Ρώσους ως κατασκόπους, έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο με το οποίο στοχοθετεί Ρώσους αξιωματούχους καλώντας τους να πούνε την αλήθεια για ένα σύστημα, το οποίο- όπως υποστηρίζει- είναι γεμάτο με ψεύτες και συκοφάντες.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ουίλιαμ Μπερνς είχε πει τον Ιούλιο ότι η δυσαρέσκεια μεταξύ ορισμένων Ρώσων για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργεί μια σπάνια ευκαιρία για την στρατολόγηση κατασκόπων και ότι η CIA δεν θα αφήσει την ευκαιρία να χαθεί.

Το βίντεο

Η υπηρεσία δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο στην ρωσική γλώσσα με τίτλο: «Γιατί ήρθα σε επαφή με την CIA- Για εμένα τον ίδιο», το οποίο δείχνει κάποιον που υποτίθεται είναι Ρώσος αξιωματούχος να περπατάει μέσα στο χιόνι στους δρόμους μιας πόλης που μοιάζει με ρωσική.

«Έλεγα επίμονα σε όλους ότι είναι ανήθικο να διαστρεβλώνεις την αλήθεια στις εκθέσεις, αλλά αυτοί που ανέβηκαν στην ιεραρχία είναι εκείνοι που έκαναν αυτό ακριβώς», ακούγεται το σπικάζ στο βίντεο στην ρωσική γλώσσα. «Προηγουμένως πίστευα ότι η αλήθεια είχε κάποια αξία», ακούγεται επίσης στο βίντεο όπου εμφανίζεται ένας ηθοποιός που υποδύεται Ρώσο αξιωματούχο να εισέρχεται σε ρωσικό κυβερνητικό κτίριο και να δείχνει το πάσο του ενώ το πλάνο εμφανίζει το εθνόσημο της Ρωσίας, τον δικέφαλο αετό.

«Οι γύρω σου μπορεί να μην θέλουν να ακούσουν την αλήθεια. Αλλά εμείς θέλουμε. Η ακεραιότητα ανταμείβεται», ακούγεται και στη συνέχεια αναφέρονται λεπτομερώς οι τρόποι που μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με την CIA, η έδρα της οποίας είναι στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.

 To βίντεο που ετοίμασε η CIA για τους Ρώσους

Έπειτα από μεγάλες αποτυχίες σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σημείωσαν επιτυχία προειδοποιώντας για τα σχέδια του Κρεμλίνου να εισβάλει στην Ουκρανία. 

Η Μόσχα είναι πολύ δύσκολος τόπος για να εργαστούν δυτικοί κατάσκοποι επειδή, κατά την σοβιετική περίοδο, αναπτύχθηκαν «οι Κανόνες της Μόσχας» για την προστασία από τον εφησυχασμό. Αυτό έχει πλέον επικαιροποιηθεί στη σύγχρονη Ρωσία. 

Η Ρωσία κατηγορεί την Βρετανία και τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν την Ουκρανία σε μια προσπάθεια να διχάσουν την Ρωσία και να αρπάξουν τους φυσικούς της πόρους- ισχυρισμοί τους οποίους διαψεύδουν Ουάσινγκτον και Λονδίνο.

Ο πρόεδρος Πούτιν, πρώην κατάσκοπος της KGB που υπηρέτησε στην πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία, απεκατέστηκε εν μέρει την αίγλη που είχαν οι αλλοτινές πανίσχυρες σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες, παρότι η CIA υποστηρίζει ότι ο Ρώσος ηγέτης ήταν πλημμελώς πληροφορημένος για την πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία πριν από την απόφασή του να εισβάλει.