Σαν βόμβα έπεσε η είδηση ότι Έλληνας επιχειρηματίας συνελήφθη από το FBI κατηγορούμενος για συνωμοσία, λαθρεμπόριο και μεταφορά τεχνολογίας στους Ρώσους. Πρόκειται για τον Νίκο Μπογονικολό από την Πάτρα, ο οποίος σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, εμφανιζόταν ως έμπειρος σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κυβερνήσεων παγκοσμίως, ενώ μέσω της εταιρείας του είχε προμηθεύσει με αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.


Τι λέει το FBI

Ο Πατρινός επιχειρηματίας συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου και παραμένει υπό κράτηση έως ότου αποφασιστεί από τα γαλλικά δικαστήρια εάν πληροί τις προϋποθέσεις για να εκδοθεί στις αμερικανικές Αρχές. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο συλληφθείς επιχειρηματίας κατηγορείται πως διέθετε στη Ρωσία τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης, προηγμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και των δοκιμών πυρηνικών όπλων.

 «Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός εργολάβος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και ο όμιλός του, Aratos Group, έκαναν διπλό εμπόριο, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη των όπλων νέας γενιάς. Το γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μπρέον Πις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το FBI, ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής του ομίλου Aratos Group, που περιλαμβάνει εταιρείες άμυνας και τεχνολογίας σε Ολλανδία και Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες εταιρείες εξειδικεύονται σε διαστημικές τεχνολογίες, εσωτερική ασφάλεια, blockchain και συστήματα καταπολέμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Οι Αρχές Ασφαλείας των ΗΠΑ θεωρούν πως από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο στρατιωτικών τεχνολογιών στη Ρωσία, ενώ, σύμφωνα πάντα με το FBI, ο εξοπλισμός με τον οποίο προμήθευε τους Ρώσους  κατέληγε σε «εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, όπως και στη στρατιωτική μονάδα 33949, μέρος της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού, γνωστής ως SVR».

Κοινωνικά μέσα

Σε λογαριασμό που διατηρεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Έλληνας επιχειρηματίας εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήριος, με αναρτήσεις οι οποίες σχετίζονται με την τεχνολογία και τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ συχνά ανέβαζε φωτογραφίες από τα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Στην κεντρική ιστοσελίδα της εταιρείας του Νίκου Μπογονικολού εμφανίζεται και μια από τις θυγατρικές εταιρείες, η Aratos Systems BV, που σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ήταν φιναλίστ στον διαγωνισμό καινοτομίας του ΝΑΤΟ για διαστημικές εφαρμογές το 2021, για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή /  Του Γιώργου Σόμπολου