Ο κορυφαίος Καναδός επιστήµονας της επικοινωνίας Μάρσαλ ΜακΛούαν πριν από πολλές δεκαετίες είχε δώσει ιδιαίτερη έµφαση στη φράση «το µέσο είναι το µήνυµα». Η φράση αυτή αποδίδεται στο ότι το περιεχόµενο καθορίζεται από την τεχνολογία που θα χρησιµοποιηθεί για την παραγωγή και διάδοσή του.

Αυτή η φράση, λοιπόν, εγκολπώνεται στο ουσιαστικό µήνυµα της επικοινωνίας, πως οποιαδήποτε µορφή αυτής παίρνει το «πρόσωπο» του ανθρώπου ή του Μέσου που τη µεταφέρει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραµπ, χρησιµοποιώντας κατά κόρον το Twitter κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, φρόντισε να πετύχει τον σκοπό διάδοσης του δικού του µηνύµατος, µέσω της «αρνητικής διαφήµισης», που για πολλούς καταλήγει σε θετική.

Εν προκειµένω, αυτή αξιοποιήθηκε διαφηµίζοντας τον ίδιο, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια στην αφάνεια, µετά την εισβολή των φανατικών υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, σε µια κίνηση που ξύπνησε έντονα αντανακλαστικά όχι µόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στους δηµοκρατικούς πολίτες ανά τον κόσµο.


ΕΠΙΘΕΣΗ

Έχοντας στον νου του (µάλλον) αυτό, ο ίδιος επιχείρησε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη φωτογραφία που βγήκε στη δηµοσιότητα µετά τη σύλληψή του.

Ειδικότερα, ο Τραµπ έγινε την Πέµπτη 24/8 ο πρώτος νυν ή πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που υποβλήθηκε στη νοµική διαδικασία σύλληψης, φωτογράφησης, λήψης δακτυλικών αποτυπωµάτων και κρατήθηκε σε φυλακή της Ατλάντα για τις προσπάθειές του να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσµατα του 2020 στην Τζόρτζια.

Ο ίδιος, βέβαια, άδραξε την ευκαιρία µε σκοπό να µεθοδεύσει σε πλαίσιο µάρκετινγκ τη σύλληψή του, χρησιµοποιώντας την ως ένα όπλο για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Στη φωτογραφία, ο Τραµπ εµφανίζεται µε το κεφάλι προς τα µπροστά και µε ελαφριά κλίση, διατηρώντας ένα επιθετικό βλέµµα, που παροµοιάστηκε µε το «βλέµµα Κιούµπρικ».

Η έκφραση αυτή έγινε γνωστή στην ταινία «Κουρδιστό πορτοκάλι», κατά την οποία ο Μάλκοµ Μαντάουελ κοίταξε µε τον ίδιο τρόπο την κάµερα, σε µια στιγµή που ο πρωταγωνιστής έφτασε στο «πικ» του ρόλου του.


ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ

Η δηµοσιοποίηση της φωτογραφίας έφερε αρκετά οφέλη στον Τραµπ. Πρώτον, οι υποστηρικτές του, µόλις είδαν την εικόνα, τον παρουσίασαν ως ήρωα και ως θύµα ενός «κυνηγιού µαγισσών» από τους ∆ηµοκρατικούς του Τζο Μπάιντεν, ενώ η οµάδα της προεκλογικής εκστρατείας «Τrump 2024» φρόντισε αµέσως να «πατήσει» στο µοντέλο της επίκλησης στο συναίσθηµα, απευθύνοντας έκκληση σε κάθε Αµερικανό «πατριώτη».

∆εύτερον, οι υποστηρικτές του ζήτησαν συνεισφορά (crowdfunding), ύψους 47 δολαρίων έκαστος για την εκστρατεία του, µε σκοπό να ενισχύσουν όχι µόνο την εκστρατεία του, αλλά και κατ’ επέκταση το ενδιαφέρον του κόσµου για το πρόσωπο του 78χρονου µετά τα τελευταία γεγονότα. Σύµφωνα µε όσα έγιναν γνωστά από την ανάρτηση του Στίβεν Τσέουνγκ στο X (πρώην Twitter), υπολογίζεται ότι ο Τραµπ συγκέντρωσε περίπου 7,1 εκατ. δολάρια από τη διαδικασία.

Η φωτογραφία «mugshot», την οποία τράβηξε ο σερίφης της πρωτεύουσας της πολιτείας της Τζόρτζια, πήρε αµέσως τεράστια έκταση λόγω του γεγονότος αυτού καθαυτού, αλλά και σε επίπεδο µάρκετιγνκ έκανε «µπαµ», καθώς κυκλοφόρησε σε κούπες, µπλουζάκια, σφηνάκια, αφίσες και κουκλάκια που παριστάνουν τον ίδιο, τόσο από υποστηρικτές και αντιπάλους όσο και από κόσµο που επιχείρησε να αξιοποιήσει οικονοµικά τον «κρότο» του µηνύµατος αυτής της εικόνας.

Ακόµα, ο Ντάνιελ Μπινς, Βρετανός διευθυντής της νεοϋορκέζικης υπηρεσίας πολιτικού µάρκετινγκ Interbrand, επισήµανε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έπαιξε ένα «κακό χαρτί» µε τον καλύτερο τρόπο. Ανέφερε ότι η αντιστροφή της «mugshot» την κάνει ένα «εξαιρετικά ισχυρό» υποπροϊόν της «επωνυµίας» Τραµπ, χαρακτηρίζοντας τον ως ιδιοφυΐα στο πολ. µάρκετινγκ. Ο δηµιουργός και προγραµµατιστής εµπορικών σηµάτων για εταιρείες Μίρο Σέρνετιγκ δήλωσε στο Twitter ότι αποτελεί ένα «έξυπνο κόλπο µάρκετινγκ, ακόµα κι αν µπορεί να είναι χοντροκοµµένο».

Κάπως έτσι, ο Τραµπ κατόρθωσε να βγει πάλι στην επιφάνεια, µετά τα τραγικά γεγονότα του Καπιτωλίου. Οµως, κατόρθωσε να επιτύχει έναν ακόµα -πολυπόθητο- στόχο του. Την επιστροφή του στο Twitter, από το οποίο είχε αποκλειστεί τον Ιανουάριο του 2021 µετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο, κατηγορούµενος για υποκίνηση βίας.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 2/09/2023