Μέχρι πριν από λίγες ηµέρες η Disney+ ανακοίνωνε µε ένα λιτό, αλλά και ποµπώδες τρέιλερ ότι στις 29 Οκτωβρίου θα αρχίσει να προβάλλει τη µίνι σειρά που πραγµατεύεται τη ζωή του Κεµάλ Ατατούρκ. Η ηµέρα προβολής δεν ήταν τυχαία: Η σειρά εποχής των έξι επεισοδίων, που κόστισε στην παραγωγό Disney 8 εκατοµµύρια δολάρια, επρόκειτο να µεταδοθεί ανήµερα της 100ής επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής ∆ηµοκρατίας από τον Ατατούρκ. Οι αντιδράσεις εξαρχής ήταν πολλές, κυρίως από την αρµενική ∆ιασπορά. Η Αρµενική Εθνική Επιτροπή της Αµερικής (ANCA) ξεκίνησε µια δυναµική εκστρατεία κατά της προβολής της σειράς. Κάλεσε τον περασµένο Ιούνιο την Disney+ να ακυρώσει την προβολή της σειράς, που «εξυµνεί τον Τούρκο δικτάτορα και γενοκτόνο», όπως ανέφερε. Για τους Τούρκους, ωστόσο, ο Μουσταφά Κεµάλ Ατατούρκ παραµένει µια ιερή προσωπικότητα, επειδή ίδρυσε ένα σύγχρονο κοσµικό κράτος το 1923 από τις στάχτες της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας, και το όνοµά του µνηµονεύεται συχνά µε εκδηλώσεις λατρείας.

Με τον Τζο Μπάιντεν, όµως, να είναι ο πρώτος Αµερικανός Πρόεδρος που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρµενίων, το θέµα απέκτησε αµέσως διαστάσεις και αµιγώς πολιτική χροιά. Τελικά, η Disney+ αποφάσισε να µην προβάλει τη σειρά, προκαλώντας κύµα οργής, αυτήν τη φορά από τους Τούρκους. Στέλεχος της Disney+ Turkey παραδέχεται ότι αρκετοί χρήστες στην Τουρκία ξεκίνησαν να ακυρώνουν τις συνδροµές τους και ότι οι αντιδράσεις µεταφέρονται στα κεντρικά της εταιρείας.

Η τοπική Walt Disney Turkey επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι «αναθεωρούμε τη στρατηγική διανοµής περιεχοµένου, για να προσεγγίσουμε ευρύτερο κοινό» και γι' αυτό αποφάσισε να προβάλει µια ειδική έκδοση του δραµατοποιηµένου ντοκιµαντέρ στο Fox, το τηλεοπτικό κανάλι του οµίλου στην Τουρκία, και στη συνέχεια να το προβάλει σε δύο ξεχωριστές ταινίες στους κινηµατογράφους, αρχής γενησοµένης στις 3 Νοεµβρίου. Μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι και η Βρετανή ηθοποιός Εµα Γουάτσον.

«Στο πλαίσιο του εορτασµού της εκατονταετίας, είµαστε υπερήφανοι που ανακοινώνουµε ότι θα φέρουµε τον Ατατούρκ σε ακόµα περισσότερους ανθρώπους από τον Οκτώβριο µέσω του Fox, που προβάλλεται δωρεάν», δήλωσε ο Σανέρ Αγιάρ, ο παραγωγός της ταινίας, σε µια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι».

Στην ουσία, όµως, αυτό σηµαίνει ότι η ταινία θα προβληθεί µόνο στην Τουρκία και όχι σε όλους τους συνδροµητές της πλατφόρµας Disney+ παγκοσµίως. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόµµατος ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Οµέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την απόφαση, που προκάλεσε αντιδράσεις. Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Τσελίκ ανέφερε ότι η στάση της Disney+ «είναι προσβολή για τις αξίες της τουρκικής δηµοκρατίας και του έθνους µας». «Καλούµε τους πολίτες µας να µποϊκοτάρουν την πλατφόρµα Disney+, να τερµατίσουν τις συνδροµές τους και να µαταιώσουν τα σχέδιά τους όσοι σκόπευαν να γίνουν συνδροµητές», δήλωσε από την πλευρά της αξιωµατικής αντιπολίτευσης του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος ο βουλευτής και πρώην πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Ναµίκ Ταν.

«Διερεύνηση»


Ο πρόεδρος του Ανώτατου Συµβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK) της Τουρκίας, Εµπουµπεκίρ Σαχίν, ανακοίνωσε ότι «µε βάση τις πληροφορίες που αντανακλώνται στην κοινή γνώµη, ότι ο πάροχος υπηρεσιών ψηφιακών µέσων µε την επωνυµία Disney+ αποφάσισε να µη µεταδώσει την εγχώρια σειρά “Ατατούρκ” στην πλατφόρµα του, αποφασίστηκε να κληθεί προς υπεράσπιση ο οργανισµός και να ξεκινήσει έρευνα. Ο Γκαζί Μουσταφά Κεµάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της ∆ηµοκρατίας της Τουρκίας, είναι η σηµαντικότερη κοινωνική µας αξία. Οι ισχυρισµοί για παρέµβαση του αρµενικού λόµπι, που αποτυπώνονται στον Τύπο, διερευνώνται σχολαστικά».

Με την υπόθεση ασχολούνται, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα του τουρκικού Τύπου, και το υπουργείο Εξωτερικών και η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ. Η οργή ξεχείλισε στην Τουρκία και στα πρωτοσέλιδα των εφηµερίδων και στα δελτία των τηλεοπτικών σταθµών. «Παραδόθηκε στο αρµενικό λόµπι», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Sabah». «Η Disney+ δεν έκανε πίσω, παρά τις αντιδράσεις από όλη την Τουρκία», σηµείωνε η «Yeni Safak», ενώ η αντιπολιτευόµενη «Karar» επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, µε τον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Η δύναµή µας δεν φτάνει ούτε για την Disney», κάνοντας λόγο για σκάνδαλο που ξεσήκωσε την Τουρκία. «Η τηλεοπτική πλατφόρµα Disney+ υπέκυψε στις πιέσεις του αρµενικού λόµπι. Απέσυρε τη σειρά για τη ζωή του Ατατούρκ, ενώπιον του οποίου υποκλίνεται όλος ο κόσµος», έγραψε µε περισσότερο στόµφο η φιλοκυβερνητική «Hurriyet».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», στις 5 Αυγούστου.