Η απόφαση της Disney+ να μην προβάλει τη μίνι σειρά που πραγματεύεται τη ζωή του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, έχει προκαλέσει σάλο στην Τουρκία, με κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους να κατηγορούν το αμερικανικό δίκτυο ότι υποκύπτει στις πιέσεις του αρμενικού λόμπι.

Η σειρά εποχής των έξι επεισοδίων που κόστισε στην παραγωγό εταιρεία Disney 8.000.000 δολάρια επρόκειτο να μεταδοθεί από την πλατφόρμα διαδικτυακής ροής τηλεοπτικού περιεχομένου στις 29 Οκτωβρίου, ανήμερα της 100ής επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Ατατούρκ.

Ενώ ο Κεμάλ Ατατούρκ παραμένει μια ιερή προσωπικότητα για τους Τούρκους και το όνομά του μνημονεύεται συχνά με εκδηλώσεις λατρείας ανά τη χώρα, επειδή ίδρυσε ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος το 1923 από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) ξεκίνησε δυναμική εκστρατεία κατά της προβολής της σειράς, με το επιχείρημα ότι το κεμαλικό κράτος ιδρύθηκε από τους δράστες της Αρμενικής Γενοκτονίας του 1915, την οποία δεν αναγνώρισε ποτέ μέχρι σήμερα.

Στέλεχος της Disney Plus Turkey παραδέχεται ότι υπάρχουν αντιδράσεις που μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της εταιρείας, καθώς και ότι «οι χρήστες στην Τουρκία άρχισαν να ακυρώνουν τις συνδρομές τους μετά τις αναρτήσεις του αρμενικού λόμπι», προσθέτοντας πάντως πως οι ισχυρισμοί για απόσυρση της Disney από την τουρκική αγορά δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Η τοπική Walt Disney Turkey δικαιολόγησε τυπικά την απόφασή της υποστηρίζοντας ότι «αναθεωρεί τη στρατηγική διανομής περιεχομένου για να προσεγγίσει ευρύτερο κοινό» και γι’ αυτό αποφάσισε να προβάλει μια ειδική έκδοση του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ στο FOX, το τηλεοπτικό κανάλι του ομίλου στην Τουρκία, και στη συνέχεια να το προβάλει σε δύο ξεχωριστές ταινίες στους κινηματογράφους, στις 3 Νοεμβρίου. «Στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετίας, είμαστε υπερήφανοι που ανακοινώνουμε ότι θα φέρουμε τον Ατατούρκ σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους από τον Οκτώβριο μέσω του FOX που μεταδίδεται δωρεάν», δήλωσε ο Σανέρ Αγιάρ, ο παραγωγός της ταινίας.

Στην ουσία όμως αυτό σημαίνει ότι η ταινία θα προβληθεί μόνο στην Τουρκία και όχι σε όλους τους συνδρομητές της πλατφόρμας Disney+ παγκοσμίως.

Η οργή ξεχειλίζει στην Τουρκία, όπως φαίνεται και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία των τηλεοπτικών σταθμών, στα οποία η είδηση καταλαμβάνει κυρίαρχη θέση. «Η τηλεοπτική πλατφόρμα Disney+ υπέκυψε στις πιέσεις του αρμενικού λόμπι. Απέσυρε τη σειρά για τη ζωή του Ατατούρκ, ενώπιον του οποίοι υποκλίνεται όλος ο κόσμος», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η φιλοκυβερνητική «Hurriyet». «Παραδόθηκε στο αρμενικό λόμπι» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Sabah», «Η Disney+ δεν έκανε πίσω παρά τις αντιδράσεις από όλη την Τουρκία» γράφει η «Yeni Safak», ενώ η αντιπολιτευόμενη «Karar» επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση με τον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Η δύναμή μας δεν φτάνει ούτε για την Disney» και κάνει λόγο για «σκάνδαλο που ξεσήκωσε την Τουρκία». Η φιλοκυβερνητική «Aksam» αναδεικνύει την έρευνα που διέταξε ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK), Εμπουμπεκίρ Σαχίν.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης o Σαχίν έγραψε ότι «με βάση τις πληροφορίες που αντανακλώνται στην κοινή γνώμη ότι ο πάροχος υπηρεσιών ψηφιακών μέσων με την επωνυμία Disney+ αποφάσισε να μη μεταδώσει την εγχώρια σειρά “Ατατούρκ” στην πλατφόρμα του, αποφασίστηκε να κληθεί προς υπεράσπιση ο οργανισμός και να ξεκινήσει έρευνα. Ο Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι η σημαντικότερη κοινωνική μας αξία. Οι ισχυρισμοί για παρέμβαση του αρμενικού λόμπι που αποτυπώνονται στον Τύπο διερευνώνται σχολαστικά».

Με την υπόθεση ασχολείται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις. Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Τσελίκ ανέφερε ότι η στάση της Disney+ «είναι προσβολή για τις αξίες της Τουρκικής Δημοκρατίας και του έθνους μας».

«Καλούμε τους πολίτες μας να μποϊκοτάρουν την πλατφόρμα Disney+, να τερματίσουν τις συνδρομές τους και να ματαιώσουν τα σχέδιά τους όσοι σκόπευαν να γίνουν συνδρομητές», δήλωσε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ο βουλευτής και πρώην πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Ναμίκ Ταν.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»