Αντιμέτωπη με πίεση στον τομέα της οικονομίας είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, καθώς η Moody's χτύπησε καμπανάκι για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την φορολόγηση των τραπεζών.

Σε σχετική του ανάλυση ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, χαρακτηρίζει ως «πιστοληπτικά αρνητικό» (credit negative) τον φόρο επί των υπερκερδών στα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας που ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας, η Ρώμη.

Και μπορεί η ιταλική κυβέρνηση να έκανε ένα βήμα πίσω, διευκρινίζοντας πως ο έκτακτος φόρος δεν θα υπερβαίνει το 0,1% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων (assets) του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ωστόσο ο προβληματισμός των αναλυτών παραμένει.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η απόφαση επιβολής έκτακτης φορολόγησης στα υπερκέρδη των τραπεζών -μια κίνηση, η οποία έσβησε σε λίγες ώρες 10 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών μετοχών. Με βάση την αρχική απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι η επιβολή φόρου θα ήταν της τάξης του 40% επί των «ουρανοκατέβατων» κερδών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με στόχο τη χρηματοδότηση φορολοελαφρύνσεων και μέτρων στήριξης των δανειοληπτών.

Το σχέδιο προέβλεπε ότι η φορολογία για το 2023 θα επιβαλλόταν σε περιπτώσεις υπέρβασης των εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) κατά τουλάχιστον +10%. Αναδρομικός φόρος θα εφαρμοζόταν και για το 2022, σε περίπτωσης υπέρβασης των εσόδων από τόκους κατά τουλάχιστον 5%.

Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ήταν η άντληση έως και 2 δισ. ευρώ, δεδομένων των μεγάλων κερδών του κλάδου από τις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας (στο 4,25% το βασικό επιτόκιο).