«Είστε γκέι, λεσβίες, αμφισεξουαλικοί ή κάτι άλλο;», ρώτησε το BBC το προσωπικό του, προκαλώντας γέλιο και αντιδράσεις ανάμεσα στους υπαλλήλους του. Όπως φάνηκε εξαρχής, στην έρευνα του BBC για τη διαφορετικότητα, το «διαφορετικό» φαίνεται πως αντιπροσώπευαν οι στρέιτ, καθώς στην ερώτηση «Ποιος είναι ο σεξουαλικός σας προσανατολισμός;», οι επιλογές ήταν «αμφιφυλόφιλος», «λεσβία/γυναίκα ομοφυλόφιλη», «γκέι άνδρας», «άλλος σεξουαλικός προσανατολισμός» και «προτιμώ να μην πω».

Συγκεχυμένοι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Αναφοράς Τοπικής Δημοκρατίας (LDRS), οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, μισθοδοτούμενοι από το BBC και εργάζονται σε περιφερειακούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, δημοσίευσαν την ερώτηση στα social media. «Ποιος μπορεί να εντοπίσει την επιλογή που λείπει;», έγραψε ο Τζέιμι Σαπίρο, δημοσιογράφος του LDRS για το Southampton, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις και το γεγονός ότι παραδέχτηκε το λάθος της, η υπηρεσία ζήτησε απ' όσους δεν είχαν συμπληρώσει την έρευνα να επιλέξουν την επιλογή «άλλος σεξουαλικός προσανατολισμός», αντί να εκδώσει μια νέα τροποποιημένη έρευνα.

«Είναι σφάλμα από μέρους μας και ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη», ανέφερε το LDRS σε σχετική ανακοίνωση. «Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που έπεσε στην αντίληψή μας το λάθος, είχαμε λάβει περισσότερες από τις μισές απαντήσεις και θεωρήσαμε ότι ήταν πολύ αργά για να στείλουμε νέα έρευνα», συμπλήρωσε.

Εκπρόσωπος του BBC δήλωσε πως «το BBC πραγματοποιεί ετήσια έρευνα για τη διαφορετικότητα. Φέτος υπήρξε μια παράλειψη στην ενότητα του σεξουαλικού προσανατολισμού, λόγω λάθους του διαχειριστή. Ως εκ τούτου, δεν θα συμπεριλάβουμε δεδομένα σεξουαλικού προσανατολισμού στα αποτελέσματά μας και όλοι όσοι έλαβαν την έρευνα έχουν ενημερωθεί».

Η εν λόγω γκάφα είναι η πιο πρόσφατη, αλλά δεν είναι η μοναδική. Προηγήθηκαν μια σειρά από λάθη και παραλείψεις στην προσπάθεια του BBC για την προώθηση της διαφορετικότητας.

Το 2021, το BBC αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ένα πρόγραμμα για τη διαφορετικότητα που διοικούσε η LGBT φιλανθρωπική οργάνωση Stonewall, αφού ο διευθύνων σύμβουλός της συνέκρινε κάποιες κρίσιμες πεποιθήσεις, γύρω από την ταυτότητα του φύλου, με τον αντισημιτισμό.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή