Νέα εύσημα για τον τρόπο που ενήργησε στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού δέχεται η Ελλάδα από το BBC.

 Η χώρα που έχει δεχθεί θετικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο σχετικά με το πόσο γρήγορα έδρασε και περιόρισε τη διασπορά του κοροναϊού, αυτή τη φορά γίνεται θέμα μαζί με την Κροατία στο BBC, το οποίο διερωτάται εάν οι δύο χώρες μπορούν να σώσουν το καλοκαίρι. «Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ενήργησε σωστά πριν ο ιός φτάσει στις ακτές της, καθώς έβλεπε την μόλυνση να εξαπλώνεται στην Ιταλία. Μία επιστημονική επιτροπή στήθηκε με κορυφαίος επιδημιολόγους, ιολόγους και ειδικούς σε μολυσματικές ασθένειες. Κάποιοι κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση ότι όχι μόνο ανέθεσε τη διαχείριση της πανδημίας σε επιστήμονες, αλλά παρέδωσε και την ευθύνη», αναφέρει το BBC σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 Πάσχα: Η μεγάλη πρόκληση της ελληνικής κυβέρνησης

Στη συνέχεια, το βρετανικό δημοσίευμα σημειώνει με ημερομηνίες ένα-ένα τα βήματα της Ελλάδας στο lockdown. «Οι Ελληνες επιτρέπονταν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για δουλειά, να αγοράσουν τρόφιμα ή να βγάλουν βόλτα τον σκύλο», σημειώνει το BBC, το οποίο σε πρόσφατο άρθρο του είχε σχολιάσει την απαγόρευση των φαξ στις δημόσιες υπηρεσίες. Προσθέτει, δε, ότι τα μέτρα ήταν αυστηρά και πάνω από 60.000 πρόστιμα βεβαιώθηκαν σε παραβιάσεις, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, το ύψος των οποίων συνολικά άγγιξε τα 9,247 εκατ. ευρώ.

Το BBC κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους εορτασμούς του Πάσχα, το οποίο χαρακτηρίζει ως «μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση». Παράλληλα, αναφέρει ότι για ημέρες η εκκλησία υποστήριζε ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται με την Θεία Κοινωνία. Οπως γράφει το BBC, σε μια συναισθηματική παρέμβαση, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι τα μέτρα περιορισμού αφορούν και την Εκκλησία.

 Μπορεί η Ελλάδα να σώσει το καλοκαίρι;

«Τώρα, Κροατία και Ελλάδα προχωρούν σταδιακά στην χαλάρωση των περιορισμών […]. Οι μήνες είναι κρίσιμοι για τον ελληνικό τουρισμό. Το μότο του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, είναι ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής από κοροναϊό. «Η ελληνική οικονομία μόλις άρχισε να ανακάμπτει μετά από 8 χρόνια κρίσης, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το lockdown», αναφέρει.

 «Ο τουρισμός στην Ελλάδα αγγίζει περίπου το 25% του ΑΕΠ και μία στις 5 εργασίες, οπότε μία νέα κρίση ελλοχεύει: το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων ισχυρίζονται ότι είναι πιθανή και πολύ πιθανή η χρεοκοπία, σύμφωνα με την Ενωση Ελληνων Ξενοδόχων», συμπληρώνει.

 Πλέον, οι Ελληνες επιστήμονες εργάζονται επάνω στις προϋποθέσεις που καλούνται να έχουν οι τουρίστες για να ταξιδέψουν στη χώρα. «Οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι οι αποστάσεις καθώς επίσης συχνότερες και διαφορετικού είδους διαδικασίες καθαρισμού», εξηγεί. «Με άλλα λόγια», σημειώνει το BBC, «το προσωπικό των ξενοδοχείων θα εξετάζεται συχνά για να εγγυηθεί την προστασία των τουριστών και των ίδιων των Ελλήνων», προσθέτει.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα