Για συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους, συνωμοσία για την παρακώλυση επίσημης διαδικασίας, παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας (σ.σ. την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021) και συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων κατηγορήθηκε την Τρίτη (1/8) από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσινγκτον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth, πριν απαγγελθούν οι κατηγορίες σε βάρος του, είχε κάνει λόγο για «άλλο ένα ψεύτικο κατηγορητήριο» και απόπειρα παρέμβασης στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2024, υπό την ηγεσία ενός «εξοργισμένου» εισαγγελέα.

«Διαταραγμένος»

«Μαθαίνω ότι ο διαταραγμένος Τζακ Σμιθ, προκειμένου να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2024, θα δημοσιεύσει ένα ακόμα ψεύτικο κατηγορητήριο για τον αγαπημένο σας πρόεδρο, εμένα, στις 5:00 μ.μ. (00:00 ώρα Ελλάδας, Τρίτη 1 Αυγούστου)», είχε γράψει ο Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε εντολή να εμφανιστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες στο νέο κατηγορητήριο, σύμφωνα με το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ. Η πρώτη εμφάνιση του Τραμπ στην υπόθεση θα γίνει ενώπιον της δικαστή Moxila Upadhyaya.

Πρόκειται για την τρίτη ποινική δίωξη εναντίον του Ντόναλντι Τραμπ, από τότε που ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ, νυν ή πρώην, δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ποινικές διώξεις.

Η έρευνα

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο οποίος επέβλεψε επίσης μια ξεχωριστή έρευνα για τη διατήρηση απόρρητων εγγράφων από τον Τραμπ στο θέρετρό του Μαρ-α-Λάγκο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021. Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει 37 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση απόρρητων εγγράφων και συνωμοσία για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021.