Ένα οικονομικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται στο φως ο οποίος καταγγέλεται ότι έδινε κρατικό χρήμα στον γαμπρό του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ.

Δημοσίευμα του αντιπολιτευόμενου Halk TV υποστηρίζει ότι προχωρούσε στην ενοικίαση drones για δασοπυρόσβεση, έναντι του ποσού του 1,2 εκατ. λίρες την ημέρα. Τα drones τα οποία ενοικίαζε, προέρχονταν αποκλειστικά από την εταιρεία Baykar της οποίας πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος, είναι ο γαμπρός του.

Προεκλογικά ο ίδιος ο Ερντογάν είχε τοποθετηθεί για το θέμα: «Υποτίθεται ότι δίνω πλεονεκτήματα σε αυτούς (στην εταιρεία Baykar) χωρίς διαγωνισμό και ότι ζημειώθηκε το κράτος. Αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα σεντ που να έχει δοθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή την κυβέρνηση του AKP».

Το συνολικό κόστος των δύο διαγωνισμών ήταν 287,6 εκατομμύρια λίρες, με τα πέντε από τα UAV να προέρχονται από τη Baykar. Μάλιστα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι παρόλο που η πρόταση της εταιρείας ήταν 176.715.000 λίρες, το κόστος για το Δημόσιο ανέβηκε σε 183.600.000 λίρες.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Γενική Διεύθυνση Δασών (OGM) πραγματοποίησε διαγωνισμό τον Απρίλιο για την ενοικίαση έξι μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV). Το συνολικό κόστος του διαγωνισμού ήταν 287 εκατομμύρια 640 χιλιάδες τουρκικές λίρες. Η Baykar, που ανήκει στον γαμπρό του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νοίκιασε πέντε UAV έναντι 1,2 εκατ. τουρκικές λίρες ημερησίως.

Στον ίδιο διαγωνισμό, έξι UAV αναπτύχθηκαν σε συνολικά πέντε αεροδρόμια. Στις 22 Μαΐου, η η τουρκική αεροπορική βιομηχανία (TAI) κέρδισε τον διαγωνισμό για το UAV που θα εξυπηρετεί το αεροδρόμιο στα Άδανα. Η προσφορά της TAI ήταν 99 εκατομμύρια 220 χιλιάδες 500 TL. Έτσι, το συνολικό κόστος του έργου καταγράφηκε σε 287 εκατομμύρια 640 χιλιάδες TL. Τα UAV θα είναι σε υπηρεσία για συνολικά 152 ημέρες από την 1 Ιουνίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023.