Τα αποτελέσματα των πρόωρων ισπανικών βουλευτικών εκλογών όχι μόνο δεν «μαλάκωσαν» την περίοδο έντονης αβεβαιότητας που διένυε η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου μετά τις περιφερειακές εκλογές, αλλά επιπροσθέτως ανέδειξαν τις διχαστικές τάσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας από κοινού 169 - λιγότερες όμως από τις 176 έδρες που απαιτούνται για τον σχηματισμό πλειοψηφίας.

Οι Σοσιαλιστές και το Sumar κέρδισαν 153 έδρες, αλλά έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με μικρά βασκικά και καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα που αναδεικνύονται σε ρυθμιστές. Συγκεκριμένα το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαπραγματεύεται με το Junts τόσο για λογαριασμό του όσο και εκ μέρους του Sumar για να προσπαθήσει να σχηματίσει μια νέα εκτελεστική εξουσία.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ο οποίος τερμάτισε πρώτος στις ισπανικές εκλογές συγκεντρώνοντας 136 έδρες με καταμετρημένο το 99,3% των ψήφων, δηλώνει ότι από τη στιγμή που η συντηρητική παράταξη κέρδισε έχει «καθήκον» να κυβερνήσει.

«Υπάρχουν δύο επιλογές, είτε ο Φεϊχό είναι πρόεδρος είτε υπάρχει αδιέξοδο που θα οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές. Μιλάμε για αδιέξοδο και επανάληψη των εκλογών. Κανένα από αυτά δεν είναι καλό σενάριο για αυτό που χρειάζεται η χώρα μας», γράφει η συντηρητική εφημερίδα «El Mundo» την επόμενη μέρα των ισπανικών εκλογών, επικαλούμενη τη «διάγνωση» του γενικού συντονιστή του PP, Ελίας Μπενδόδο.

Δεδομένου ότι στην Ισπανία ο αρχηγός της κυβέρνησης δεν είναι απαραιτήτως εκείνος που έχει κερδίσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, αλλά εκείνος που μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των περισσότερων βουλευτών, ο Φεϊχό θα ζητήσει από τα υπόλοιπα κόμματα να τον υποστηρίξουν ως νικητή των εκλογών. Ακόμα και στην περίπτωση σχηματισμού συμμαχίας Δεξιάς-Ακροδεξιάς είναι απαραίτητη η στήριξη μικρότερων παρατάξεων για να μπορεί να κυβερνήσει, αφού χρειάζονται ακόμα επτά έδρες για να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Συνεπώς το σενάριο νέων εκλογών δεν θεωρείται καθόλου απίθανο, ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Σε κάθε περίπτωση το Κοινοβούλιο της Ισπανίας πρόκειται να συγκληθεί εκ νέου στις 17 Αυγούστου, όταν θα ορκιστούν οι βουλευτές. Στη συνέχεια ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος ΣΤ ́, θα καλέσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για διαβουλεύσεις στο Παλάτι Θαρθουέλα και θα τους ρωτήσει ποιος θεωρούν ότι έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση, ακολουθώντας τους κανόνες που ορίζονται από το σύνταγμα και δίνοντας την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο πρόσωπο του οποίου η υποψηφιότητα θεωρείται βιώσιμη.

Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε ο βασιλιάς είναι υποχρεωμένος να διαλύσει το νομοθετικό σώμα δύο μήνες μετά την πρώτη αποτυχημένη ψηφοφορία. Οι Ισπανοί θα προσέλθουν ξανά στις κάλπες στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.


Το κλειδί στο κόμμα των Καταλανών

Από την αφάνεια και την... εξορία στο Βέλγιο βγάζει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία τον Καταλανό αυτονομιστή ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν. Ο διεθνής Τύπος σπεύδει να σημειώσει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στο κόμμα του Πουτζδεμόν ρόλο-κλειδί για να αποφύγει η Ισπανία τις επαναληπτικές εκλογές. Μόνο που, όπως σημειώνουν πηγές του κόμματος, το τίμημα μπορεί να είναι ακριβό για το PSOE, καθώς το Junts περιμένει να δει «τι είναι έτοιμος να κάνει ο Σάντσεθ και τι εγγυήσεις θα πρόσφερε ζητώντας υποστήριξη».

Η υποψήφια του Junts Μίριαμ Νογκέρας δήλωσε ότι το κόμμα της «κατάλαβε το αποτέλεσμα» και «θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλιστές δεν θα είναι εύκολες και ότι ένα θετικό αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου σίγουρο, καθώς και ότι θα απαιτούνταν ανταλλάγματα. Ο Πέδρο Σάντσεθ ευελπιστεί να εξασφαλίσει ακόμα μία κυβερνητική θητεία σχηματίζοντας συμμαχία ηττημένων και με τη συναίνεση του Junts. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2019 ο Σάντσεθ κατάφερε να σχηματίσει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας, συνάπτοντας συμφωνίες με περιφερειακά κόμματα που υποστήριξαν την υποψηφι- ότητά του στο Κοινοβούλιο.


Γκρίνια για τις ψήφους στο Vox

Το ακροδεξιό κόμμα Vox του Σαντιάγο Αμπασκάλ τερμάτισε τρίτο, συγκεντρώνοντας 12,4% και 33 έδρες, λιγότερες από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές το 2019, με αποτέλεσμα η εκπροσώπησή του στο Κοινοβούλιο της χώρας να πέσει από τις 52 σε 19 λιγότερες.

O ηγέτης του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, εκτίμησε ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα προσπαθήσει να εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας του Λαϊκού Κόμματος με την παράταξή του, παρόλο που είναι ο ηττημένος των προχθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ισπανία. Παράλληλα, όμως, κατά τα φαινόμενα υπάρχουν δυσκολίες στο «φλερτ» του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό Vox, αφού καταγράφονται αλληλοκατηγορίες σχετικά με μετακινήσεις ψηφοφόρων από το ένα προς το άλλο κόμμα και τούμπαλιν.

Από τη μια, το Vox υποστηρίζει ότι η λογική της «στρατηγικής» ψήφου στο PP τού κόστισε έδρες σε τέσσερις περιφέρειες, ενώ, από την άλλη, αναλυτές υποστηρίζουν ότι μέρος των κεντρώων ψηφοφόρων δεν ψήφισε PP, επειδή φοβήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους σκληροπυρηνικούς του Vox.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή