Στην Ισπανία, η ενεργειακή κρίση -η οποία διαδέχθηκε την πανδημική κρίση και την κρίση λιτότητας- τραβά το «πάπλωμα της ενότητας» και αναζωπυρώνει τις αυτονομιστικές διαθέσεις ενόψει εκλογών.

Η 23η Ιουλίου είναι κάτι περισσότερο από μια ημερομηνία εκλογικής αναμέτρησης για τη μεσογειακή χώρα, καθώς -όπως όλα δείχνουν- υπάρχουν δύο Ισπανίες που φαίνεται να βγαίνουν από λήθαργο, επαναφέροντας στο προσκήνιο τους φόβους περί ανακίνησης των αυτονομιστικών εντάσεων. Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες στον ισπανικό Τύπο, ολοένα και περισσότεροι πολίτες οραματίζονται την ευημερία τους έξω από το πανισπανικό χάος, αισθάνονται «ξένο σώμα» μέσα στην ίδια τους τη χώρα και τυλίγουν γύρω τους τοπικές σημαίες. Τόσο ο βασκικός όσο και ο καταλανικός εθνικισμός έχουν χρώμα, γλώσσα, κουλτούρα, ιστορία και σύνθημα «τώρα είναι η ώρα».

Οι πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν την αγωνία τους πως η Ισπανία ενδέχεται να βγει διχασμένη από τις επικείμενες εκλογές, δεδομένου πως η εκλογική αναμέτρηση δεν αναμένεται να επουλώσει τις πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις που υποβόσκουν στη χώρα από το τέλος της δεκαετίας του ’70, το τέλος του χούντας του Φράνκο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφότου υπέστη συντριπτική ήττα στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Βάσει των περισσότερων δημοσκοπήσεων, θα είναι και ο μεγάλος χαμένος των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 35% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές το 28%, το Sumar -η νέα παράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, στην οποία συμμετέχει το Podemos- βρίσκεται στο 13%, ενώ το ακροδεξιό Vox φτάνει το 12,6%!

Τι σημαίνει αυτό; Εάν επαληθευθούν τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι συντηρητικοί μπορεί να συγκεντρώσουν μεταξύ 138 και 147 εδρών στην 350μελή Βουλή, οι σοσιαλιστές μεταξύ 102 και 112 εδρών, το Vox μεταξύ 32 και 39 εδρών και το Sumar 31 με 39 έδρες.

Το πιο πιθανό σενάριο; Το Vox, πιθανότερος εταίρος του Λαϊκού Κόμματος για τον σχηματισμό συνασπισμού, θα μπορούσε να του εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία με περισσότερες από 180 έδρες!

Συμπέρασμα; Η Ακροδεξιά θα συγκυβερνήσει με τη Δεξιά, ενώ η χώρα θα βράζει εξαιτίας της αναζωπύρωσης των αυτονομιστικών διαθέσεων. Ήδη η ΕΤΑ βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

Το σύνθημα «ας σε ψηφίσει ο Txapote», που προβάλλεται από το PP και το Vox εδώ και μήνες στις επιθέσεις κατά του προέδρου Σάντσεθ, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον καταδικασμένο ηγέτη της διαλυμένης πια αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, έχει οδηγήσει σε ανοιχτή αντιπαράθεση τις δύο ομάδες θυμάτων της τρομοκρατίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»