Με… παζάρι ξεκίνησε ο Ερντογάν την συζήτηση για την άρση του βέτο της Τουρκίας προκειμένου να επιτρέψει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA o πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε τους δικούς του όρους και η αντίδραση της Κομισιόν ήταν ένα άμεσο φρένο, μία αντίδραση τόσο γρήγορη που δείχνει ότι ίσως οι Ευρωπαίοι ήταν προετοιμασμένοι.

Την πρώτη απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον όρο που έβαλε για να άρει το βέτο της Τουρκίας στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έδωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Ντάνα Σπίναντ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Ουσιαστικά, η Κομισιόν έστειλε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα που «έκοψε»« το αέρα στον Ερντογάν κάθε συζήτηση περί ένταξης στην Ε.Ε. Οι λόγοι πίσω από αυτή την κίνηση μπορεί να είναι δύο: είτε είχε γνωστοποιηθεί ήδη από την Αμερική η επιδίωξη αυτή του Ερντογάν, είτε όντως η ΕΕ αιφνιδιάστηκε κι επιθυμούσε εξαρχής να σταματήσει κάθε τέτοιου είδους συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που τονίζεται από την Ευρώπη είναι ότι δεν θα δεχθούν κανένα εκβιασμό, δεν υπάρχει καμία περίπτωση διασύνδεσης των υποθέσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι ένα πεδίο που ο Ερντογάν να ασκήσει ”εκβιασμούς”, στην ΕΕ κάτι τέτοιο δεν ισχύει».