Στη διαθήκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αναγνώσθηκε χθες, Τετάρτη, το απόγευμα στο Μιλάνο, προβλέπεται ότι το 53% της εταιρείας Fininvest, η οποία διαχειρίζεται τις μετοχές όλων των υπόλοιπων επιχειρήσεων, στο εξής θα ανήκει στα δύο μεγαλύτερα παιδιά του Καβαλιέρε, τη Μαρίνα και τον Πιερσίλβιο, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Τα τρία μικρότερα παιδιά, η Μπάρμπαρα, η Ελεονόρα και ο Λουίτζι, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, θα κατέχουν τη μειοψηφία των μετοχών της οικονομικής αυτοκρατορίας.

Το Αnsa προσθέτει ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη διαθήκη του όρισε να δοθούν 100 εκατομμύρια ευρώ στον αδελφό του, τον Πάολο, και άλλα 100 στην τελευταία του σύντροφο, τη Μάρτα Φασίνα. Στον στενό του συνεργάτη και πρώην βουλευτή Μαρτσέλο Ντελ' Ούτρι, ο «μίστερ τιβί» αφήνει 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαθήκη φέρει ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 2022, ημέρα κατά την οποία ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου. Στο τέλος του κειμένου αναφέρεται: «Σας ευχαριστώ, την αγάπη μου σε όλους σας, ο πατέρας σας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

Μετά τη δμοσιοποίηση του περιεχομένου της διαθήκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σήμερα το πρωί, οι μετοχές των εταιρειών του ομίλου του σημείωσαν πτώση στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Πόση είναι η αξία της περιουσίας του Καβαλιέρε

Σύμφωνα με τη La Repubblica, η κληρονομιά του Μπερλουσκόνι αποτελείται από μετοχές εισηγμένες στο χρηματιστήριο που σε τιμές αγοράς προσεγγίζουν τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά προστίθεται κι ένα δίκτυο άλλων εταιρειών που περιλαμβάνει βίλες και άλλα ακίνητα, την ποδοσφαιρική ομάδα της Μόντσα στη Serie A, μια σειρά οικονομικών επενδύσεων σε ψηφιακές εταιρείες, έναν στόλο τριών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου κ.ά.

Σημειώνεται πως η κληρονομιά περικλείεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο της εταιρείας Fininvest και σε διάφορες γνωστές οικογενειακές κατοικίες που μαζί με άλλα λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία (βάρκες, ιστιοφόρα και διάφορα έργα τέχνης) υπό τον έλεγχο της εταιρείας Idra, φτάνουν την αξία των 425 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, προστίθενται σε αυτά οι Mediaset (Mfe-MediaForEurope, μετά τη μετακόμισή της στο Άμστερνταμ), Banca Mediolanum και ο εκδοτικός οίκος Mondadori. Επομένως, στο σύνολο τα περιουσιακά στοιχεία του Μπερλουσκόνι υπερβαίνουν τα 3,6 δισ. ευρώ. Η ιταλική εφημερίδα τονίζει πως η περιουσία των 3,6 δισ. ευρώ «είναι σίγουρα μια συντηρητική εκτίμηση» και το πραγματικό ποσό είναι αρκετά παραπάνω.

Στις 12 Ιουνίου, την ίδια ημέρα που έκανε αντίστοιχη ανάλυση η La Repubblica, το περιοδικό Forbes προέβη σε μια ανώτερη εκτίμηση: «Ο Μπερλουσκόνι είχε καθαρή αξία 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη στιγμή του θανάτου του», πάνω από το 50% των οποίων δεσμευμένα σε επενδύσεις και μετρητά.