Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Ματ Μίλερ ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταδικάζουν το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου μπροστά από ένα τζαμί χθες Τετάρτη στη Σουηδία, μολονότι πρόσθεσαν ότι η χορήγηση άδειας για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης υποστήριζε την ελευθερία της έκφρασης και δεν ήταν μια έγκριση της ενέργειας αυτής.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει πως η διαδήλωση δημιούργησε «ένα περιβάλλον φόβου» το οποίο θα επηρεάσει την ικανότητα των μουσουλμάνων και των μελών άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Οι δηλώσεις των ΗΠΑ έρχονται λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου βασικό θέμα είναι αν θα ενταχθεί η όχι η Σουηδία στη Συμμαχία με την Άγκυρα να επιμένει προς το παρόν στο βέτο.

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής

Οι αντιισλαμική εκδήλωση στη Σουηδία προκάλεσε οργή στον μουσουλμανικό κόσμο και την έντονη αντίδραση της Τουρκίας με τον Ερντογάν να δηλώνει σήμερα ότι «η προσβολή των μουσουλμάνων δεν είναι ζήτημα ελευθερίας έκφρασης».

«Θα διδάξουμε στους αλαζόνες Δυτικούς ότι η προσβολή των μουσουλμάνων δεν είναι θέμα ελευθερίας έκφρασης», είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας προφανώς νέες ανησυχίες στο ΝΑΤΟ για το κατά πόσο θα καταφέρει να κάμψει τις αντιστάσεις της Άγκυρας για την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας.

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε μία υστάτη προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας και να εισέλθει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ πριν τη σύνοδο της συμμαχίας στις 11-12 Ιουλίου, συγκάλεσε μία τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία στις 6 Ιουλίου.