O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άναψε τελικά χθες, Δευτέρα, «πράσινο φως», προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Την σημαντική εξέλιξη γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στολτενμπεργκ, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα».

Με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να διαβιβάσει στο κοινοβούλιο την αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να διαβιβάσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στην εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν, και να συνεργαστεί στενά με τη συνέλευση για να εξασφαλιστεί η επικύρωση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Στόλτενμπεργκ ακόμη ανέφερε πως η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας θα είναι ένα «ιστορικό βήμα», διευκρινίζοντας όμως ότι δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά. Επέμεινε ότι πρόκειται για μια «σαφή δέσμευση» και πως ο Ερντογάν είπε ότι θα συμβεί «το συντομότερο δυνατόν».

Σχετικά με την Ουγγαρία, που επίσης δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει το πρωτόκολλο.

Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ έγιναν μετά τις χθεσινές συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον.

Ικανοποίηση από ΗΠΑ και Γερμανία στην απόφαση Ερντογάν

Την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χαιρέτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε «έτοιμος» να εργαστεί με τον Ερντογάν για την προαγωγή της άμυνας και της αποτροπής στην ευρωατλαντική περιοχή, συμπληρώνοντας ότι «ανυπομονεί» να υποδεχτεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι «άνοιξε επιτέλους ο δρόμος» για την επικύρωση του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως έλαβε ως αντάλλαγμα το «ξεπάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Άγκυρας στην ΕΕ, σύμφωνα και με ότι είχε θέσει ως όρο νωρίτερα χθες ο ίδιος.

Η συμφωνία μετά την χθεσινή τριμερή συνάντηση Στόλτενμπεργκ-Κρίστερσον (Σουηδός πρωθυπουργός) και Ερντογάν, αναφέρει: «Η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων».

Τα «οφέλη» Ερντογάν στον τομέα της «ασφάλειας»

Υπήρξε εκ νέου αναφορά στις «θεμιτές» ανησυχίες (όπως σημειώνεται) της Τουρκίας για την «ασφάλεια», με τη Σουηδία να καλείται να «παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ως βάση για τη συνέχιση του αγώνα της κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της προς την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων του Τριμερούς Μνημονίου», που είχε υπογραφεί στη Μαδρίτη, ενώ η Στοκχόλμη «επαναλαμβάνει ότι δεν θα παράσχει στήριξη στο YPG/PYD και στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETÖ στην Τουρκία».

Η «αντιτρομοκρατική συνεργασία είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί και μετά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα παζάρια του Ερντογάν ενεργοποιούν ξανά τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνδέσει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, βάζοντας τους «όρους» για ένα «παζάρι» με κατάληξη το «άνοιγμα» του δρόμου για την ένταξη της Στοκχόλμης στη Συμμαχία.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμφώνησαν να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ, όπως αναφέρει το tweet του Ευρωπαίου αξιωματούχου μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών στο Βίλνιους.

«Άδειασμα» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ερντογάν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο, εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ΗΠΑ δεν αποφασίζουν ποιες χώρες θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αυτό το ζήτημα «θα πρέπει εν τέλει να λυθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έχει επικοινωνήσει τρεις φορές τις τελευταίες ημέρες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ώστε να πείσει την Τουρκία να άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κρίστερσον: Mεγάλο βήμα προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μετά το πέρας της συμφωνίας με την Τουρκία, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον είπε πως η χώρα του έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως «είναι μια καλή ημέρα για τη Σουηδία».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να εκπληρώσει όλα τα μέρη του τριμερούς μνημονίου με την Τουρκία και τη Φινλανδία.

Σήμερα η συνάντηση Ερντογάν με Μπάιντεν

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τον οποίο θα συζητήσει κυρίως «την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Οι δύο τους βρίσκονται στο Βίλνιους για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία την Κυριακή (9/7) με τον Τούρκο ομόλογό του, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων και το ζήτημα των F-16 που επιθυμεί να αγοράσει από τις ΗΠΑ η Τουρκία. Ωστόσο, το αίτημα προσκρούει στην αντίθεση του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία, Μπάιντεν και Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσουν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και περιφερειακά ζητήματα.