Στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Daily Μail, συνελήφθη μέλος φιλανθρωπικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε εμπορία παιδιών. Το άτομο αυτό προσπάθησε να βγάλει λαθραία ένα μωρό 11 μηνών από τη χώρα με σκοπό να πουλήσει τα όργανά του.

Ο 43χρονος άνδρας φέρεται να είχε καταβάλει προκαταβολή 1.000 δολαρίων στη μητέρα του μωρού, υποσχόμενος να βρει στο παιδί ένα ασφαλές σπίτι στην Ευρώπη μακριά από την εμπόλεμη περιοχή. Θα πρόσφερε στη μητέρα συνολικά 5.000 δολάρια, με σκοπό να πουλήσει το μωρό σε διακινητές για 25.000 δολάρια. Ο άνδρας και η γυναίκα συνεργός του συνελήφθησαν στα σύνορα Ουκρανίας-Σλοβακίας με το παιδί.

Αν και το συγκεκριμένο μωρό διασώθηκε, υπάρχουν υποψίες ότι ο άνδρας είχε πουλήσει στο παρελθόν άλλα τρία παιδιά με το πρόσχημα ότι θα τους έβρισκε θετούς γονείς μακριά από την εμπόλεμη Ουκρανία. Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Vitaliy Glagola ανέφερε ότι ο συλληφθείς άνδρας αναζητούσε γονείς πρόθυμους να πουλήσουν τα παιδιά τους για μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Η μητέρα του παιδιού είχε ειδοποιήσει τις διωκτικές αρχές, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί κοινή επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν η αστυνομία, η μυστική υπηρεσία SBU και οι συνοριοφύλακες για τη σύλληψη του άνδρα. Ο 43χρονος τέθηκε υπό κράτηση και θα αντιμετωπίσει κατηγορίες βάσει των νόμων περί εμπορίας παιδιών. Εάν καταδικαστεί, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Το παιδί που διασώθηκε επανασυνδέθηκε με τη μητέρα του. Το περιστατικό ρίχνει φως στην ανησυχητική τάση να διακινούνται παιδιά από φτωχές περιοχές, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη, στη «μαύρη αγορά» για μεταμοσχεύσεις οργάνων, συχνά για πλούσιους πελάτες στη Μέση Ανατολή. Η σύγκρουση στην Ουκρανία υπήρξε καθοριστική για την μετατροπή των πολιτών σε πρόσφυγες, δημιουργώντας ευκαιρία για τους διακινητές ανθρώπων να εκμεταλλευτούν ευάλωτα άτομα. Ιδίως στις αρχές του πολέμου, αρκετοί επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία και εμφανίστηκαν ως βοηθοί που θα πρόσφεραν ασφαλή καταλύματα και μεταφορές σε ασυνόδευτες γυναίκες και παιδιά που διέφευγαν από την Ουκρανία.

Αυτές οι παραπλανητικές τακτικές χρησιμοποιήθηκαν για να παρασύρουν τα θύματα μακριά από τα επίσημα σημεία ελέγχου, όπου θα είχαν λάβει την κατάλληλη προστασία. Εργαζόμενοι σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που σταθμεύουν στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για διακινητές που δρουν τόσο μεμονωμένα όσο και σε ομάδες.