Εντείνονται οι έρευνες των Αρχών ασφαλείας και των υπηρεσιών της Frontex για τον εντοπισμό και άλλων υπόπτων μεταξύ των 104 διασωθέντων στο τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης, 47 ναυτικά μίλια κάτω από την Πύλο.

Πέραν των εννέα που απολογούνται σήμερα και των πέντε που καταθέτουν ως ύποπτοι από την Κυριακή το βράδυ, υπάρχουν υπόνοιες για τέσσερις ακόμα λαθρομετανάστες, καθώς και για οικείους τους που εμφανίστηκαν την Πέμπτη το μεσημέρι στην Καλαμάτα και τους αναζητούσαν.

Μεγάλο κύκλωμα

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι από τα DNA τους που ελήφθησαν όταν περισυνελέγησαν προέκυψε ότι κάποιοι συμμετέχουν ή συμμετείχαν (σ.σ. ένας νεκρός 30 ετών από την Αίγυπτο) σε μεγάλο κύκλωμα με βαθιές διασυνδέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ άλλοι έχουν βαρύ ποινικό παρελθόν με διακίνηση ναρκωτικών, ειδεχθείς εγκληματικές ενέργειες, εμπόριο οργάνων κ.λπ.

Πέραν των άλλων, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί κανείς δεν έχει αναζητήσει γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν φυλακισμένες  - εγκλωβισμένες στο αμπάρι του σαπιοκάραβου.

Οι απολογίες

Εν τω μεταξύ, προθεσμία 24 ωρών για να απολογηθούν σήμερα, Τρίτη 20 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, έλαβαν χθες τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές, καθώς οι συνήγοροί τους ζήτησαν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων, ο εντολέας του -που απολογήθηκε πρώτος- αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή συνεισφορά στη μεταφορά των ατόμων και ότι είναι κι αυτός ένας από τους μετανάστες που πλήρωσαν όπως και οι υπόλοιποι.

Οι κατηγορούμενοι κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και θα οδηγηθούν εκ νέου σήμερα ενώπιον των δικαστικών Αρχών.

Στους 81 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί

Στους 81 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί έως αυτή τη στιγμή από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πύλου, όταν αλιευτικό σκάφος που μετέφερε αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αριθμό παράτυπων μεταναστών αναποδογύρισε και βούλιαξε. 

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, αργά το απόγευμα της Δευτέρας πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού περισυνέλεξε μία σορό και τη μετέφερε στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου νωρίτερα είχαν μεταφερθεί άλλες δύο. Οι έρευνες στο σημείο της ναυτικής τραγωδίας συνεχίζονται από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία, ενώ επιχειρούν ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος του Λιμενικού.

Σημειώνεται ότι έως τώρα από την επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος έχουν διασωθεί 104 άτομα, τα οποία έχουν μεταφερθεί στη Μαλακάσα.

14 ύποπτοι έχουν συλληφθεί από τις πακιστανικές Αρχές

Περίπου 800 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος που ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα της Αστυνομίας στο Πακιστάν, η οποία κήρυξε τη χθεσινή ημέρα εθνικού πένθους. Οι πακιστανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει 14 υπόπτους σε σχέση με τη φερόμενη παράνομη διακίνηση μεταναστών και η Αστυνομία τόνισε ότι αναζητεί και άλλους υπόπτους.

Η εκτίμηση ότι επέβαιναν 800 άτομα προέρχεται από τις προκαταρκτικές έρευνες, τόνισε ο αστυνομικός Ριάζ Μουγκάλ.