Διάγγελμα έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το βράδυ της Δευτέρας (26.06.2023).

Στις ανακοινώσεις του, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πως αυτοί που οργάνωσαν την «εξέγερση» και τα γεγονότα της 24ης Μαϊου «θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη», «καρφώνοντας» έτσι τον επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα που στοχεύει στην αποδυνάμωση της χώρας», πρόσθεσε. «Οποιεσδήποτε απόπειρες εκβιασμού για την οργάνωση εσωτερικής αναταραχής είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Οι οργανωτές της εξέγερσης, έχοντας προδώσει τη χώρα, πρόδωσαν αυτούς που ήταν μαζί τους».

Ευχαρίστησε όσους από τους μαχητές της Wagner υπέγραψαν το συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και όσους αποφάσισαν να σταματήσουν την εξέγερση και να γυρίσουν πίσω στις βάσεις τους. «Αυτοί που έκαναν αυτό το εγκληματικό βήμα για να διχάσουν τη χώρα, η οποία δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό (…) είναι οι εχθροί της Ρωσίας», είπε επίσης, κατηγορώντας την Ουκρανία, η οποία «ήθελε τους Ρώσους στρατιώτες να σκοτωθούν μεταξύ τους».

Κάλεσε τους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης που δεν έχουν ακόμη υπογράψει το συμβόλαιο με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας να το κάνουν. «Οι περισσότεροι από τους μαχητές της Wagner είναι πατριώτες πιστοί στο λαό τους… Υπογράψτε το συμβόλαιο ή γυρίστε στις οικογένειές σας».

Ο Πούτιν ευχαρίστησε και τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για τη διαμεσολάβησή του με την Wagner, για να σταματήσει η ανταρσία.

H εμφάνιση του Πριγκόζιν μετά την ανταρσία

Σχεδόν 48 ώρες μετά την λήξη της ανταρσίας της Wagner κόντρα στο Κρεμλίνο ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων, Γεβγκένι Πριγκόζιν ξεκαθάρισε ότι δεν είχε στόχο να ανατρέψει την ρωσική ηγεσία.

«Ο στόχος της πορείας ήταν για αποτρέψουμε την καταστροφή της Wagner και να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι οι οποίοι με τις αντιεπαγγελματικές ενέργειες τους έχουν διαπράξει έναν τεράστιο αριθμό λαθών», είπε στο μήνυμα του ο Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Επανέλαβε ότι πήρε την απόφαση να σταματήσει την πορεία στην Μόσχα για να μην χυθεί αίμα Ρώσων στρατιωτών και εξήγησε ότι η Wagner μετανιώνει που υποχρεώθηκε να χτυπήσει την ρωσική πολεμική αεροπορία.

Συνέχισε λέγοντας ότι η πορεία αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, συναντώντας μικρή αντίσταση. «Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», είπε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους».

Δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται, ενώ το Κρεμλίνο έχει αναφέρει ότι θα αναχωρήσει για τη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε. Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ Κρεμλίνου και της Wagner, πρόσφερε λύσεις που επιτρέπουν στην παραστρατιωτική οργάνωση να συνεχίσει να λειτουργεί. «Ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να βρει λύσεις για τη συνέχιση του έργου της οργάνωσης Wagner με νόμιμο τρόπο», είπε.