Η αποτυχημένη ανταρσία από την οργάνωση μισθοφόρων Wagner στη Ρωσία δείχνει ότι η Μόσχα διέπραξε στρατηγικό λάθος με το να εξαπολύσει πόλεμο κατά την Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τα περιστατικά του σαββατοκύριακου είναι εσωτερικό ζήτημα της Ρωσίας και παράλληλα μία ακόμα αποτύπωση του μεγάλου στρατηγικού λάθους που έκανε ο πρόεδρος Πούτιν με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Καθώς η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της, είναι ακόμα πιο σημαντικό να συνεχίσουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της Ρωσίας θα ήταν πολύ επικίνδυνη για την Ευρώπη, επικαλούμενος τις περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει η Μόσχα.

«Θα ήταν απολύτως επικίνδυνο για την Ευρώπη, αν η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου με το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων κατακερματιζόταν», ανέφερε ο Άσελμπορν στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για μια συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε, κατά την προσέλευσή της στην ίδια συνεδρίαση, πως τα πρόσφατα γεγονότα στη Ρωσία δείχνουν «μεγάλες ρωγμές» στο εσωτερικό της ρωσικής πολιτικής σφαίρας και πρόσθεσε πως η Γερμανία δεν θα αναμιχθεί σ' αυτό που αποκάλεσε «ζητήματα εσωτερικής πολιτικής».

«Βλέπουμε μεγάλες ρωγμές στη ρωσική προπαγάνδα», τόνισε η Μπέρμποκ και πρόσθεσε πως οι δυτικοί σύμμαχοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο.