«Το πίστευε µέσα του ότι θα συµβεί κάτι τέτοιο και αισθάνθηκε επιτέλους να δικαιώνεται». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στο «Secret» ο γιος του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρος, το πώς αισθάνθηκε ο πατέρας του όταν έµαθε µέσα από τη φυλακή ότι είχε κερδίσει στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Χειµάρρα.


Επίσης, ο Πέτρος Μπελέρης σηµείωσε ότι η σύλληψη του πατέρα του δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα οργανωµένο σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης για να ευνοήσει τους φίλα προσκείµενους επιχειρηµατίες, τους λεγόµενους «ολιγάρχες», εις βάρος των Ελλήνων της Χειµάρρας και των «φιλέτων» γης που κατέχουν. Ο Φρέντι Μπελέρης επί χρόνια έχει δώσει αµέτρητους αγώνες για τα δικαιώµατα της ελληνικής µειονότητας της Βόρειας Ηπείρου, πράγµα το οποίο του έχει δηµιουργήσει αµέτρητα προβλήµατα, καθώς έχει στοχοποιηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράµα, από το 2015, όταν δηλαδή έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τη δηµαρχία της Χειµάρρας.

«Ψυχολογικά βράχος»

Ο Π. Μπελέρης στην αρχή τοποθετήθηκε για το πώς είναι ο πατέρας του αυτήν τη στιγµή, καθώς βρίσκεται µέσα στη φυλακή, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κατηγορίες που του έχουν προσάψει οι αλβανικές Αρχές. «Τον είδα την Τετάρτη από κοντά για πρώτη φορά. Είναι πολύ κοµµένος, κουρασµένος και αδυνατισµένος. Το σηµαντικό, όµως, είναι ότι ψυχολογικά είναι βράχος, είναι καλά. Ο ίδιος µού είπε ότι είναι δυνατός και θα παραµείνει δυνατός και δεν τον νοιάζουν όσες ψεύτικες διώξεις τού ασκηθούν, καθώς υπερασπίζεται τα δικαιώµατα των Ελλήνων. Επίσης, είναι πολύ συγκινηµένος, αφού αισθάνεται ότι ο αγώνας του δικαιώθηκε ύστερα από τα αποτελέσµατα των εκλογών. Ο ίδιος ξέρει ότι ο κόσµος είναι στο πλευρό του, όπως και στο δικό µας, που είµαστε η οικογένειά του», είπε.

«Σκευωρία»

Αµέσως µετά ο ίδιος χαρακτήρισε ως σκευωρία την κατηγορία που βαραίνει τον πατέρα του και τόνισε το γεγονός ότι ο µάρτυρας κατηγορίας είναι εντελώς αναξιόπιστος. «Είναι µια στηµένη σκευωρία! Αυτό φαίνεται και από το αποτέλεσµα. Επειτα από όλη αυτή την τροµοκρατία που δεχθήκαµε εδώ, παραλίγο να χαθεί ο ∆ήµος Χειµάρρας. Ευτυχώς, όµως, δεν τους πέρασε, για λίγο. Οι κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί δεν βασίζονται σε κανένα απολύτως στοιχείο. Είναι η απόλυτη κοροϊδία αυτό που συµβαίνει. Ο συγκεκριµένος µάρτυρας που κατέθεσε εναντίον του πατέρα µου είναι αναξιόπιστος, καθώς έχει κατηγορηθεί για κλοπές και έχει κάνει φυλακή. Μπορεί να επηρεαστεί πολύ εύκολα», ανέφερε.

Οπως εξηγεί στη συνέχεια ο κ. Μπελέρης, η αλβανική κυβέρνηση έχει εδώ και πολλά χρόνια στοχοποιήσει τον πατέρα του λόγω του αγώνα που έχει κάνει ο ίδιος για τους Ελληνες της περιοχής της Χειµάρρας.

«Ο πατέρας µου είναι στο στόχαστρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τις τελευταίες δύο εβδοµάδες ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράµα, είχε αναλάβει προσωπικά να µην εκλεγεί ο πατέρας µου. Σε όλες τις πολιτικές οµιλίες του ασχολιόταν µε τη Χειµάρρα. Σε οµιλία του στα Τίρανα για 15 λεπτά µιλούσε για τη Χειµάρρα. Είχε έρθει ο ίδιος κιόλας στην περιοχή και ο εκλεκτός υποψήφιός του µίλησε για 3 λεπτά, ενώ ο πρωθυπουργός για 35’. Αυτό δείχνει ότι ο αντίπαλος του πατέρα µου για τη δηµαρχία, ο Γκιόργκι Γκόρο, δεν έκανε προεκλογικό αγώνα επί της ουσίας, αγώνα έκανε ο Ράµα. Εποµένως, αυτή η ήττα είναι µια ήττα του ίδιου του Ράµα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο λόγος πίσω από τη δίωξη

Σε ό,τι έχει να κάνει µε τον λόγο για τον οποίο γίνονται όλα αυτά, ο κ. Μπελέρης αποκάλυψε στο «S» ότι από πίσω κρύβονται µεγάλα οικονοµικά συµφέροντα, τα οποία θέλουν να εκµεταλλευτούν την περιοχή τουριστικά και να χτίσουν µεγάλα ξενοδοχεία στην παραθαλάσσια ζώνη.

«Τα συµφέροντα που υπάρχουν στη Χειµάρρα είναι µεγάλα. Η γη εδώ πέρα έχει τεράστια αξία και θεωρείται “φιλέτο”, ειδικότερα οι παραθαλάσσιες περιοχές. Οταν υπήρχε το κοµµουνιστικό καθεστώς, δεν υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας. Το 90% των ανθρώπων δεν τους έχουν στα χέρια τους, αλλά εµείς γνωρίζουµε µεταξύ µας ποιος έχει τι. Η αλβανική κυβέρνηση δίνει στους λεγόµενους, όπως τους λέµε, “ολιγάρχες” το δικαίωµα να µπορούν να εκµεταλλευτούν τα πάντα. Τώρα έρχονται αυτοί οι “επιχειρηµατίες” και λένε στους ανθρώπους “ή θα µας πουλήσεις το κτήµα σου µε λίγα ψίχουλα που θα σου δώσουµε ή θα σ’ το πάρουµε µε κυβερνητική εντολή (επίταξη)”. Ουσιαστικά, είναι ένας εκβιασµός. Οποιος αποφασίσει να το πουλήσει µπορεί να βγάλει αµέσως χαρτιά, όποιος όµως δεν θέλει, τότε δεν µπορεί να βγάλει τίτλους ιδιοκτησίας και πέφτει θύµα εκβιασµών.

Το πρόγραµµα του πατέρα µου φαίνεται ότι ενόχλησε, καθώς είχε στόχο να µην επιτρέψει αυτή την απαλλοτρίωση που προωθείται από την αλβανική κυβέρνηση. Ο Ράµα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να έχει όλες τις εξουσίες πάνω του. Ηξερε ότι ο πατέρας µου θα µπει εµπόδιο στα σχέδιά του, τα οποία ήταν να εξυπηρετήσει τους εκλεκτούς του επιχειρηµατίες για να φτιάξουν τις τουριστικές µονάδες τους», κατέληξε.