Αφήνοντας πίσω μια έντονη οσμή σκανδάλου και συνωμοσιολογίας, αποσύρθηκε ο Μουχαρέμ Ιντζέ από υποψήφιος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις και αλλάζοντας τις ισορροπίες λίγες μόνο ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο τρίτος σε εκλογική δύναμη από τους τέσσερις υποψήφιους, ανακοίνωσε χθες την απόσυρσή του, καθώς από την προηγούμενη ημέρα είχε ακυρώσει όλες τις προεκλογικές του εμφανίσεις επικαλούμενος λόγους υγείας. Οι πραγματικοί, ωστόσο, λόγοι εκτιμάται ότι είχαν να κάνουν με τις απειλές που δεχόταν ότι θα δημοσιευτεί στο Twitter βίντεο που τον δείχνει σε σεξουαλικές περιπτύξεις. Το βίντεο τελικά δεν δημοσιεύτηκε, αναρτήθηκαν μόνο τέσσερις εικόνες κακής ποιότητας που υποτίθεται ότι ήταν σκηνές από το επίμαχο βίντεο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για συνωμοσία που πηγάζει από τους γκιουλενιστές και αποχωρώντας «έδειξε» την πλευρά της συμμαχίας της αντιπολίτευσης υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας ότι τον κατηγορούν ότι πληρώθηκε για να είναι υποψήφιος από τον πρόεδρο Ερντογάν. «Αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Το κάνω για την πατρίδα μου. Διαφορετικά, θα με κατηγορήσουν όταν χάσουν τις εκλογές» δήλωσε.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όταν άρχισαν την Τετάρτη να κυκλοφορούν οι πληροφορίες για το βίντεο, κάλεσε τον Ιντζέ να στηρίξει τη Συμμαχία του Έθνους, για να «φέρουμε μαζί την αλλαγή», όπως είπε, και να καθαρίσουν μαζί αυτή τη βρομιά από την πολιτική.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, από την πλευρά του, «έδειξε» ευθέως ως υπεύθυνο για τις απειλές κατά Ιντζέ τον Κιλιτσντάρογλου. Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Άγκυρα, δήλωσε ότι όσοι χθες ήρθαν με μία κασέτα σήμερα επιχειρούν να γίνουν πρόεδροι με μια κασέτα. «Αύριο-μεθαύριο θα βγει στη μέση πώς εξουδετέρωσαν τον Ιντζέ», ανέφερε προσθέτοντας ότι ο λαός δεν θα ψηφίσει κάποιον που έρχεται με κασέτα, αλλά θα τον αποχαιρετήσει.

Το ίδιο με Μπαϊκάλ

H κατηγορία ότι ο Κιλιτσντάρογλου «ήρθε με μία κασέτα» αφορά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει το 2010, όταν δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο σκηνές που υπονοούσαν σεξουαλική σχέση του τότε προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ, με μία βουλευτή του κόμματος. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ παραιτήθηκε από πρόεδρος και ανέλαβε ο Κιλιτσντάρογλου. Αργότερα, κατηγορήθηκε το κίνημα του Γκιουλέν για τη διαρροή του βίντεο.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα από το Twitter, καθώς απαγορεύεται η δημοσίευσή τους από τα ΜΜΕ, εμφανίζουν τον Κιλιτσντάρογλου πολύ κοντά στη νίκη. Ωστόσο, η κυβερνητική πλευρά αποδίδει τις έρευνες αυτές σε παραπληροφόρηση, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική εικόνα είναι αντίστροφη.

Πρέπει να επισημανθεί, επίσης, ότι το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό η ψήφος των κατοίκων στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Εκτός από τα οργανωτικά προβλήματα λόγω καταστροφής των υποδομών, έντονη είναι η οργή των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές, αρκετές από τις οποίες ήταν παραδοσιακά προπύργια του Ερντογάν.

Στο μεταξύ όλος ο ευρωπαϊκός Τύπος έχει ταχθεί ευθέως κατά της εκλογής Ερντογάν και χθες τη σκυτάλη πήρε ο γαλλικός Τύπος. «Μια νίκη του Ερντογάν θα ήταν μια νίκη του Πούτιν», αναφέρει στην εφημερίδα «Le Monde» ο Μαρκ Πιερίνι, πρώην πρεσβευτής της ΕΕ στην Άγκυρα, με ανάλογου τύπου δημοσιεύματα να πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες.

Δημοσιεύτηκε στηεν ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 12/5