Ελληνοφρένεια (Ε)
Ελληνοφρένεια (Ε) Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
sinan_ogan
Διεθνή

Εκλογές - Τουρκία: Το απόγευμα η ανακοίνωση Ογάν για τη στήριξή του στο δεύτερο γύρο

Ανάμεσα στους δύο υποψήφιους που διεκδικούν τις ακριβές 2,79 εκατ. ψήφους που έλαβε, ο Σινάν Ογάν, υποψήφιος της εθνικιστικής άκρας δεξιάς, απαιτεί πάνω απ’ όλα να φύγουν οι περίπου πέντε εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη χώρα

Οι δύο διεκδικητές της προεδρίας στην Τουρκία , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχουν πλέον μόλις έξι ημέρες προκειμένου να πείσουν τους ψηφοφόρους ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Ειδικότερα, με τις εκλογές της 14ης Μαΐου να μην αναδεικνύουν νικητή, το προβάδισμα να θεωρείται πως το έχει ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους, με δεδομένη την επιτυχία των συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές.

Διεκδικούν 2,79 εκατ. ψήφους του Ογάν

Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση της 14ης Μαΐου, όταν η συμμετοχή έφθασε το 89%, το Eurasia Group, ένα από τα ελάχιστα ινστιτούτα που προέβλεψαν με ακρίβεια πως ο κ. Ερντογάν θα αναδεικνυόταν νικητής στον πρώτο γύρο, λέει πως αναμένει ότι θα επικρατήσει στον δεύτερο. «Πολλοί εθνικιστές ψηφοφόροι απορρίπτουν την επιλογή του Κιλιτσντάρογλου» από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης και «δεν τον υποστήριξαν», σχολιάσει ο πολιτολόγος Μπερκ Έλσεν, του πανεπιστημίου Σαμπαντζί (Κωνσταντινούπολη).

Ανάμεσα στους δύο υποψήφιους που διεκδικούν τις ακριβές 2,79 εκατ. ψήφους που έλαβε, ο Σινάν Ογάν, υποψήφιος της εθνικιστικής άκρας δεξιάς, απαιτεί πάνω απ’ όλα να φύγουν οι περίπου πέντε εκατoμμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη χώρα.

Ανακοινώνει σήμερα ποιον θα στηρίξει

Ο κ. Ογάν, 54 ετών, είναι εμφανές πως το απολαμβάνει. Αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ποιον από τους δύο υποψήφιους θα υποστηρίξει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε γνωστό ξενοδοχείο της Άγκυρας. Συναντήθηκε την Παρασκευή για περίπου μια ώρα με τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πέρα από το φωτογραφικό ενσταντανέ της ζωηρής χειραψίας με αυτόν που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «σουλτάνος», δεν βγήκε απολύτως τίποτε άλλο.

Για τον κ. Έλσεν του πανεπιστημίου Σαμπαντζί, δεν είναι καν σίγουρο πως ο κ. Ερντογάν τον έχει ανάγκη. «Είναι σίγουρος για τον εαυτό του» και τη νίκη του, εκτιμά.

Αντίθετα ο κ. Κιλιτσντάρογλου, που δεν έχει ακόμη δει τον κ. Ογάν, συζητά ταυτόχρονα με τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Zafer, τον Ουμίτ Οζντάγ.

Η υποστήριξή του κρίνεται απόλυτα απαραίτητη για την αντιπολίτευση καθώς η συντηρητική δυναμική του πρώτου γύρου αποκρυσταλλώθηκε στη σύνθεση του νέου τουρκικού κοινοβουλίου που αναδείχθηκε από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής: 322 από τις 600 έδρες της τουρκικής Βουλής θα καταληφθούν από μέλη της κυβερνητικής συμμαχίας του κ. Ερντογάν (έναντι 213 της αντιπολίτευσης), με τις 268 να ανήκουν στο ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του, το AKP, που παρέμεινε μακράν η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, και υποστηρίζεται από το εθνικιστικό MHP (50) και μικρά ισλαμιστικά κόμματα όπως τα Hüda-Par (η «κουρδική Χεζμπολάχ», 4) και Yeniden Refah (5).