Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε το βράδυ της Τετάρτης 10/05 άλλον ένα Παλαιστίνιο, ο οποίος ήταν στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα του Ισλαμικού Τζιχάντ, σε νέα επίθεση που έγινε στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ στην περιοχή των Παλαιστινίων, τη Λωρίδα της Γάζας, έχουν απολογισμό τουλάχιστον 25 νεκρούς από προχθές Τρίτη 9/05, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, μέλη του οποίου εκτόξευσαν από χθες το απόγευμα εκατοντάδες ρουκέτες, αλλά χωρίς να έχει αναφερθεί ως τώρα κανένας τραυματισμός στο Ισραήλ, τόνισε ότι «οι ισραηλινοί δεν θα μείνουν ατιμώρητοι» και ότι «όλες οι επιλογές (είναι) πάνω στο τραπέζι για την αντίσταση».

Σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, ο στρατιωτικός βραχίονας του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, επιβεβαίωσαν πως ο νεκρός είναι ο «Αλί Γάλι διοικητής μονάδας εκτόξευσης ρουκετών, ο οποίος δολοφονήθηκε στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ μαζί με άλλους μάρτυρες».

Άλλοι 2 νεκροί και 7 τραυματίες

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το υψηλότερο τμήμα πολυκατοικίας καταστράφηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Χαν Γιούνες.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, άλλοι δύο άνθρωποι που βρίσκονταν μαζί του σκοτώθηκαν και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Επρόκειτο για μέλη του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ανέφερε ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, σε ανάρτησή του στο Twitter του με την οποία επιβεβαίωσε πως «μαχητικά αεροσκάφη» του έβαλαν «στο στόχαστρο» τον Αλί Γάλι καθώς «κρυβόταν σε διαμέρισμα στη Χαν Γιούνες».

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις και το Ισραήλ είναι η χειρότερη από τον Αύγουστο του 2022 στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από το 2007.


Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνουν οι ΗΠΑ

Σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Τσάχι Χανέγκμπι, τον ομόλογό του στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, «επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση και να αποφευχθούν περισσότερες απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες μεσολάβησης της Αιγύπτου για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.


Ανησυχία εκφράζει ο ΟΗΕ

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τόνισε πως ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία» την κατάσταση και θέλει εγγυήσεις πως δεν υπάρξει «περαιτέρω» κλιμάκωση, ενώ «καταδίκασε» τις απώλειες των ζωών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και τις εκτοξεύσεις ρουκετών «αδιακρίτως» από τον θύλακα εναντίον του Ισραήλ.

Αφότου έγιναν οι πρώτες εκτοξεύσεις παλαιστινιακών ρουκετών χθες το απόγευμα σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ως την Μπεερσέβα (ανατολικά) και το Τελ Αβίβ (βόρεια).


Εκτοξεύτηκαν 469 ρουκέτες από τους Παλαιστινίους

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Τσαχάλ ως τις 21:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), εκτοξεύθηκαν 469 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, 333 από τις οποίες μπήκαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Ακολούθησαν εκατοντάδες ακόμα.

Οι μισές και πλέον αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, πάντως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου παρότρυνε τον πληθυσμό σε περιοχές που γειτονεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας να μείνουν στα καταφύγια, καθώς ορισμένες ρουκέτες προκάλεσαν υλικές ζημιές.

Σπίτι και όχημα χτυπήθηκαν αντίστοιχα στις πόλεις Σντερότ και Ασκελόν, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ισραήλ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, έχει μπει στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού από την Τρίτη. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου καυχήθηκε πως καταφέρθηκε το «βαρύτερο πλήγμα στην ιστορία της» στην οργάνωση αυτή.


«Αντίδραση με το ίδιο εύρος»

Από την πλευρά του, το ισλαμιστικό κίνημα υπόσχεται «αντίδραση με εύρος ίδιο με τα εγκλήματα» του Ισραήλ, μετά τον θάνατο τριών στελεχών του στρατιωτικού του βραχίονα σε πλήγματα την Τρίτη με συνολικά 15 νεκρούς, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις αρχές, στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού που ακολούθησαν σκοτώθηκαν άλλοι 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους κορίτσι 10 ετών και τέσσερα μέλη του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (FPLP), όπως ανακοίνωσε αυτό το κίνημα.

Η Λωρίδα της Γάζας, μικροσκοπικός θύλακας που μαστίζει η φτώχεια και η ανεργία, με 2,3 εκατομμύρια παλαιστίνιους κατοίκους υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό, έχει μετατραπεί σε θέατρο αρκετών πολέμων με το Ισραήλ από το 2008.


Φόβοι για νέο πόλεμο

«Έχω την αίσθηση πως θα ξεσπάσει νέος πόλεμος», επικρατούν «ένταση και φόβος», συνόψισε ο Μοντέρ Αμπντάλα, πενηντάρης κάτοικος της Γάζας.

Γύρω από τον θύλακα, κάτοικοι ισραηλινών κοινοτήτων σπεύδουν τα καταφύγια ενώ τα σχολεία διατάχθηκε να κλείσουν σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία.

Η διπλωματία της Γερμανίας καταδίκασε «σθεναρά» χθες Τετάρτη τις επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύουν «αδιακρίτως» παλαιστίνιοι μαχητές εναντίον του Ισραήλ.

Ανταλλαγές πυρών είχαν σημειωθεί επίσης την περασμένη εβδομάδα, μετά τον θάνατο σε ισραηλινή φυλακή μορφής του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ σε απεργία πείνας από τον Φεβρουάριο.

Τον Αύγουστο του 2022, τρεις ημέρες συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και το κίνημα αυτό είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 49 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 19 παιδιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Είχαν εκτοξευθεί περίπου 200 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι.


Ο τραγικός απολογισμός

Από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 135 Παλαιστίνιοι, 19 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασιζόμενη σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών στις δυο πλευρές.

Οι στατιστικές αυτές συμπεριλαμβάνουν στην παλαιστινιακή πλευρά μαχητές και άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους και στην ισραηλινή πλευρά κυρίως άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους, καθώς και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.