Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επηρεάσει βαθιά την παγκόσµια οικονοµία και οδηγεί σε νέες συµµαχίες (Κίνα - Ρωσία), που δηµιουργούν καινούργια προβλήµατα για τους αρχιτέκτονες στρατηγικής της Ουάσινγκτον.

Αν λάβουµε υπόψη την τελευταία διαρροή εγγράφων για τον πόλεµο στην Ουκρανία, φαίνεται ότι τα πράγµατα δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο επιθυµούν οι ΗΠΑ.

Την τελευταία φορά στο Ramstein τόσο ο υπουργός Αµυνας, Austin, όσο και ο U.S. Chief of Staff , Marc Miley, δήλωσαν την πεποίθησή τους για την ουκρανική νίκη και πάραυτα ο στρατηγός Miley σηµείωσε: «Τα τεθωρακισµένα M1A1 Abrams, όταν φτάσουν, θα είναι 31 στον αριθµό. ∆εν αποτελούν από µόνα τους λύση, γιατί ο πόλεµος έχει πολλές παραµέτρους».

Φαίνεται ότι υπάρχουν τριγµοί στο οικοδόµηµα της Ουάσινγκτον. Για άλλη µία φορά, οι Αµερικανοί πρέπει να επιλέξουν. Θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κλιµάκωση του πολέµου δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία (proxy war) ή θα προτιµήσουν να... αναδιπλωθούν από την Ουκρανία, όπως έκαναν και στο Αφγανιστάν, αφήνοντας τη χώρα έρµαιο των Ταλιµπάν; Η Ουκρανία δεν µπορεί να κερδίσει τη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον αγνόησε την κορυφαία προτεραιότητα σε όλα τα θέµατα στρατηγικής: τη διαρκή διατήρηση της ισχύος σε όλο το φάσµα του πολέµου. Ο πόλεµος µε µια ηπειρωτική δύναµη όπως η Ρωσία απαιτεί ισχυρές χερσαίες δυνάµεις, οι οποίες όµως δεν µπορούν να διατεθούν.

Σύµφωνα µε τα έγγραφα που διέρρευσαν, 44.000 νεκροί είναι µόνο στο Μπαχµούτ, ενώ το σύνολο των νεκρών είναι 250.000. Οι τραυµατίες, αγνοούµενοι και ανίκανοι να ζήσουν χωρίς νοσοκοµειακή βοήθεια την επόµενη ηµέρα είναι 400.000. Τόσο τα Ukra-leaks που διέρρευσαν όσο και η έκθεση της Mossad τον τελευταίο µήνα συµπίπτουν µε αυτό που ήξεραν πολύ καλά όλοι και προσπαθούσαν να κρύψουν κάτω από το χαλί: Οι ουκρανικές Ένοπλες ∆υνάµεις στερούνται ανθρώπινου δυναµικού για να διεξαγάγουν µια επίθεση µεγάλης κλίµακας. Ο στρατηγός Miley και ο Zaloysni έθεσαν στον υπουργό Austin την ανάγκη για την ίδρυση νέων ταξιαρχιών, µε την προσθήκη 40.000 νεοφερµένων Ουκρανών.

Αυτή τη στιγµή, η Ουκρανία έχει στη διάταξη µάχης εννέα ταξιαρχίες µε σύνολο 20.500 άνδρες, διεσπαρµένες στο αχανές µήκος των 1.580 χιλιοµέτρων του µετώπου. ∆ιαθέτει πλέον 253 άρµατα µάχης, 1.050 οχήµατα όλων των τύπων, σχεδόν µία ή δύο αντιαεροπορικές συστοιχίες, 150 πυροβόλα και περίπου 70 µονάδες drones. Για να πετύχει η εαρινή επίθεση της Ουκρανίας, χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα Σώµατα Στρατού, αριθµού 100.000 ανδρών. Επίσης, νέα αντιαεροπορικά µέσα υποστήριξης και τουλάχιστον υπεροπλία 3 προς 1 στα πυροβόλα όλων των τύπων. Αυτοί οι αριθµοί απλώς δεν υπάρχουν.


ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Οι Ρώσοι, αντίθετα, σε όλο το µήκος του µετώπου ρίχνουν νέα στρατεύµατα. Ο αριθµός είναι εντυπωσιακός: 700. 000 άνδρες καλύπτουν το µέτωπο, εναλλάσσονται κατά διλοχίες στην πρώτη γραµµή, για να αποκτήσουν όλοι εµπειρία µάχης, και προστατεύουν οχυρωµατικά έργα 3.200 χιλιοµέτρων.

Τα έργα αυτά διαθέτουν τριπλές γραµµές άµυνας, παγιδευµένες θέσεις, χώρους ελαστικής αντεπίθεσης και σηµεία βολής πυροβολικού. Από τα τελευταία χτυπήµατα καταλαβαίνουµε ότι ο στρατηγός Sourovikin θα ξεκινήσει αυτό που λέµε αεροπορικό πόλεµο. Θέλει να καταστρέψει όλες τις αντιαεροπορικές δυνάµεις της Ουκρανίας, οι οποίες είναι ελάχιστες, και ταυτόχρονα µε προσεκτικούς, επιλεγµένους βοµβαρδισµούς θα ισοπεδώνει κάθε κοµµάτι που καταλαµβάνει. Και όλα θα είναι ανοικτά για τη ρωσική Πολεµική Αεροπορία. Η Rand Corporation, το γνωστό αµερικανικό think tank, δήλωσε πως «θα πρέπει να υπάρχουν πιέσεις να λήξει πλέον ο πόλεµος. Κάθε µέρα που περνάει είναι ένα κολαστήριο για τον ουκρανικό λαό». Σίγουρα αυτό δείχνει µια στροφή στην αντίληψη της Ουάσινγκτον. Ο αµερικανικός Στρατός εκπαίδευε και προµήθευε για έναν χρόνο τώρα τις ουκρανικές Ενοπλες ∆υνάµεις µε προσωπικό, µέσα και κυρίως πυροµαχικά.

Τώρα η συνδυαστική χρήση και των τριών πυλώνων στο πεδίο της µάχης τείνει να εξαλειφθεί. Πολλοί µάχιµοι αξιωµατικοί στην Ουάσινγκτον κατηγορούν το επιτελείο ότι είχε παραµείνει προσκολληµένο στις αρχές του πολέµου χαµηλής έντασης (low intensity confl ict), όπως ήταν αυτός µε το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου οι αντίπαλοι ήταν υποδεέστεροι.

Εδώ οι Ουκρανοί, και κατ’ επέκταση οι Αµερικανοί, έχουν να αντιµετωπίσουν ένα συντεταγµένο κράτος, µε σοβαρές δυνάµεις, υπολογίσιµες τεχνολογικές δυνατότητες και εξελιγµένα όπλα.

Ο απόστρατος συνταγµατάρχης και πρώην σύµβουλος Αµυνας του προέδρου Trump, Doug McGregor, δήλωσε πρόσφατα στο CBS: «Μερικές φορές χρειάζεται υποµονή για να κερδίσεις, καθώς και την ικανότητα να µην πέσεις σε παγίδες και να µην κάνεις βιαστικές ενέργειες. Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι η Ρωσία δεν λειτουργεί µε τον χρόνο, αλλά µε το αποτέλεσµα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 28/04/2023