Δεκαέξι χρόνια έχουν περάσει από την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν και οι γερμανικές Αρχές είναι πλέον πεπεισμένες ότι είναι νεκρή, αν και το πτώμα της δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της εξαφάνισης, η μικρότερη αδελφή της Mαντλίν ΜακΚαν -η 18χρονη σήμερα Amelie- για πρώτη φορά σπάει τη σιωπή της, κάνοντας την πρώτη της δημόσια δήλωση.  

Η Mαντλίν ΜακΚαν εξαφανίστηκε από ένα εξοχικό διαμέρισμα στην Praia da Luz στην Πορτογαλία τον Μάιο του 2007, όταν ήταν μόλις τριών ετών. Το βράδυ της Τετάρτης (03/052) η οικογένεια του κοριτσιού -που δεν έπαψε στιγμή να ελπίζει και να την αναζητεί όλα αυτά τα χρόνια-  διοργάνωσε μια τελετή με κεριά αφιερωμένη στη Μαντλίν, καθώς συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από την εξαφάνισή της. 

Στην τελετή έδωσε το «παρών» και η 18χρονη σήμερα μικρότερη αδελφή της Μαντλίν, η Amelie, η οποία φωτογραφήθηκε δίπλα στους γονείς της. Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για τις πρώτες φωτογραφίες του κοριτσιού που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τότε που ήταν νήπιο και δίνουν μια εικόνα για το πώς μπορεί να μοιάζει η μεγαλύτερη αδελφή της ως ενήλικη.

Η 18χρονη με τα μακριά ξανθά μαλλιά της και casual ντυμένη με κολάν και τζάκετ έτυχε θερμής υποδοχής από τους ντόπιους μαζί με τους γονείς της Κέιτ και Τζέρι, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης προσευχής στο χωριό τους, Ρόθλι, Λεστερσάιρ.

«Είναι ωραίο που είμαστε όλοι εδώ αλλά η περίσταση είναι θλιβερή», ανέφερε στην πρώτη δημόσια δήλωσή της η μικρότερη αδελφή της Μαντλίν ΜακΚαν που σύντομα σχεδιάζει να ξεκινήσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο.

Η Amelie, συνοδευόμενη από τη φίλη της Τζορτζίνα, επαναλάμβανε φράσεις που διάβαζαν μεμονωμένα άτομα στο πλήθος των 70 ατόμων, όπως «Ποτέ μην τα παρατάς», «μη με ξεχνάς», «ακόμα λείπεις». Η οικογένεια ΜακΚαν διατηρεί μία αχτίδα ελπίδας ότι η Μαντλίν, η οποία θα ήταν τώρα 19 ετών, θα μπορούσε να είναι ακόμα ζωντανή.

Ο δίδυμος αδερφός της Σον δεν έδωσε το «παρών». Η στενή φίλη της Κέιτ, Fiona Payne, που ήταν στις μοιραίες διακοπές στην Πορτογαλία όταν η τρίχρονη Μαντλίν εξαφανίστηκε τον Μάιο του 2007, ήταν ανάμεσα στο πλήθος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγρυπνία στη μνήμη της Μαντλίν έγινε δύο εβδομάδες αφότου γερμανικό δικαστήριο δήλωσε ότι αποφάσισε να μην εκδικάσει μια υπόθεση σεξουαλικών αδικημάτων εναντίον ενός άνδρα που είναι ύποπτος για την εξαφάνισή της.

Οι έρευνες για τη Μαντλίν ΜακΚαν

Η γερμανική αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι η Μαντλίν ΜακΚαν είναι νεκρή και προτίθεται να αποδώσουν κατηγορίες στον βασικό ύποπτο Κρίστιαν Μπρίκνερ, που κατηγορείται ως δράστης της απαγωγής της και της δολοφονίας της χωρίς να έχει εντοπιστεί το πτώμα της ακόμα. Ωστόσο, πρόσφατα έχει προκύψει ότι ενδεχομένως ο παιδόφιλος να μη βρεθεί ποτέ σε δίκη αν η πολύκροτη υπόθεση τεθεί υπό αμφισβήτηση λόγω αρμοδιότητας δικαστηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο 45χρονος παιδόφιλος εκτίει ποινή σε γερμανικές φυλακές για τον βιασμό Αμερικανίδας τουρίστριας στο ίδιο πορτογαλικό θέρετρο της Praia da Luz, εκεί απ' όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν ΜακΚαν τον Μάιο του 2007. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στην απαγωγή της.