Λίγες ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Βλαντιμίρ Πούτιν με δύο drones που ισχυρίζεται ότι απέτρεψε το Κρεμλίνο, η Ρωσία φέρνει στο προσκήνιο και πάλι το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών. Την ίδια ώρα μάλιστα που ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξαπολύει ευθείες απειλές κατά του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε νέες του δηλώσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η προσέγγιση της Μόσχας για την πυρηνική αποτροπή έχει αμυντικό χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τους στρατιωτικούς ακόλουθους την Τετάρτη (03/05), ο Αλεξάντερ Φόμιν είπε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ενωσιακού κράτους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

 «Με βάση δογματικά έγγραφα, συζητήθηκαν οι ρωσικές προσεγγίσεις για την πυρηνική αποτροπή. Σημειώθηκε ότι οι δραστηριότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής έχουν αμυντικό χαρακτήρα και στοχεύουν στην εγγυημένη προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είπε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ενωσιακού κράτους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. «Αυτά τα βήματα θα αποτελέσουν όπως είπε απάντηση στην κλιμάκωση του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Αλεξάντερ Φόμιν.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός «αξιολόγησε τις ενέργειες των ΗΠΑ για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, καθώς και τις κοινές δραστηριότητες με το ΝΑΤΟ για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή πυρηνικών αποστολών με τη συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των κρατών που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα», ανέφερε η δήλωση. «Τα ρωσικά αιτήματα, για τον τερματισμό τέτοιων πρακτικών και την απόσυρση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην εθνική επικράτεια, απορρίφθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ» κατέληξε ο Φόμιν.

Απειλές Μεντβέντεφ κατά Ζελένσκι

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρώην πρόεδρος εξαπέλυσε απειλές κατά του προέδρου της Ουκρανίας και της «κλίκας» του. Όπως  χαρακτηριστικά είπε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι φερόμενες επιθέσεις με drone στο Κρεμλίνο από το Κίεβο δεν αφήνει τη Μόσχα χωρίς άλλη επιλογή παρά να «εξολοθρεύσει» τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την «κλίκα» του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε πάντως ότι βρίσκεται το Κίεβο πίσω από το περιστατικό, το οποίο σύμφωνα το Κρεμλίνο αποτέλεσε απόπειρα κατά της ζωής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.