Απόρρητα πολεμικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τα μυστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την προετοιμασία του ουκρανικού στρατού ενόψει της προγραμματισμένης αντεπίθεσης κατά της Ρωσίας δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ομολόγησαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τα σχέδια ανάπτυξης των δυνάμεων του Κιέβου με λεπτομέρειες, τόσο για τον εξοπλισμό, όσο και για τον σχεδιασμό της αναμενόμενης αντεπίθεσης η οποία αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα όμως εμπεριέχουν και στοιχεία για τις απώλειες Ουκρανών και Ρώσων, που όμως δεν ταυτίζονται με τις επίσημες πληροφορίες που διαρρέουν τα δυτικά ΜΜΕ. Το Πεντάγωνο διερευνά ποιος μπορεί να ήταν πίσω από τη διαρροή των εγγράφων, τα οποία εμφανίστηκαν στο Twitter και στο Telegram, μια πλατφόρμα με περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο χρήστες.

Ειδικοί της Αμερικάνικης κυβέρνησης στην πληροφορική καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να διαγραφούν τα έγγραφα από τον κυβερνοχώρο, αλλά ακόμη δεν τα έχουν καταφέρει.

Τα έγγραφα δεν παρέχουν συγκεκριμένα σχέδια μάχης, όπως πώς, πότε και πού η Ουκρανία σκοπεύει να εξαπολύσει την επίθεσή της όμως αναφέρουν, για παράδειγμα, το ποσοστό καταναλώσεως βλημάτων του HIMARS( συστήματα πυραύλων πυροβολικού Αμερικάνικης κατασκευής), γεγονός από το οποίο οι Ρώσσοι να αντιληφθούν τις δυνατότητες τους.

«Είτε αυτά τα έγγραφα είναι αυθεντικά είτε όχι, οι άνθρωποι θα πρέπει να αμφιβάλλουν για οτιδήποτε δημοσιεύεται από ρωσικές πηγές», δήλωσε ο Michael Kofman, διευθυντής Ρωσικών Σπουδών στο CNA, το Αμερικανικό ερευνητικό κέντρο ειδικών εφαρμογών.

Ωστόσο, διάφοροι αναλυτές αναφέρουν ότι μέρη των εγγράφων φαίνονται αυθεντικά και παρέχουν στη Ρωσία πολύτιμες πληροφορίες, όπως τα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση όπλων και στρατευμάτων, τον αριθμό συσσώρευσης ουκρανικών στρατευμάτων και άλλες στρατιωτικές λεπτομέρειες.

Ένα έγγραφο με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» περιγράφει την «Κατάσταση της σύγκρουσης από την 1η Μαρτίου». Εκείνη την ημέρα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν σε σύσκεψη στην αμερικανική βάση στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Στην σύσκεψη είχε πάρει μέρος ο στρατηγός Mark A. Milley, ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Επιτελείου, και ο στρατηγός Christopher Cavoli, ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής για την Ευρώπη. Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια διαρροή πληροφοριών, που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο, θα βλάψει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και πιθανόν και το μέλλον των ουκρανικών επιχειρήσεων στην περιοχή.