Μνεία στην περίπτωση του Σίντνεϊ Χολμς, που βγήκε ως αθώος από τη φυλακή την περασμένη Δευτέρα αφού εξέτινε τα 34 από τα... 400 χρόνια ποινή με τα οποία είχε τιμωρηθεί για απόπειρα ληστείας το 1988, έκανε το Innocence Project της Φλόριντα

Η συγκινητική στιγμή ήρθε όταν πήρε την άγουσα από τις φυλακές με τους δικούς του να τον περιμένουν. Τα χρόνια που έχασε δεν αντικαθίστανται, αλλά ο 57χρονος Χολμς δικαιώθηκε.  Δήλωσε, μάλιστα, στο Local 10 News πως ήξερε πως αυτή η μέρα θα ερχόταν «αργά ή γρήγορα. Και σήμερα είναι η μέρα αυτή. Δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια… είναι συγκλονιστικό».



Παρά το άλλοθί του και τις διαφορές μεταξύ του οχήματός του και αυτού που εθεάθη στον τόπο του εγκλήματος, δηλαδή ένα βενζινάδικο της κομητείας Μπρόουαρντ στις ΗΠΑ, στο οποίο έγινε απόπειρα ληστείας το 1988, ο Χολμς θεωρήθηκε ύποπτος. Στην συνέχεια, αναγνωρίστηκε σε μια δεύτερη σειρά φωτογραφιών, παρ' όλο που στην πρώτη δεν ήταν. «Δεν υπήρχαν φυσικά ή επιστημονικά στοιχεία ούτε μάρτυρες που να επιβεβαιώνουν την παρουσία του εκεί και να τον συνδέουν με το έγκλημα» έγραψε το Innocence Project σε δελτίο Τύπου.



Η Μονάδα Αναθεώρησης Καταδικαστικών Αποφάσεων (CRU) της Εισαγγελίας της κομητείας Μπρόουαρντ άρχισε να ερευνά τις συνθήκες της καταδίκης του Χολμς τον Νοέμβριο του 2020 και βρήκε πολλές αντιφάσεις στα στοιχεία που οδήγησαν στην καταδίκη του.

Οι ερευνητές, για παράδειγμα, εκείνη την εποχή, στήριξαν την απόφασή τους να συλλάβουν τον Χολμς χάρη στην αναγνώρισή του από μόνο ένα μάρτυρα, ανέφερε το Innocence Project.

Το CRU επεσήμανε επίσης «τις ασυνέπειες στις περιγραφές του δράστη και της εμφάνισης του Χολμς, τις ασυνέπειες μεταξύ του οχήματος του δράστη και του Χολμς αλλά και το άλλοθί του». Τελικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «το σύνολο αυτών των στοιχείων υποδηλώνει πως ο κ. Χολμς έπεσε θύμα λανθασμένης αναγνώρισης από αυτόπτη μάρτυρα και ήταν πιθανότατα αθώος».