Στη μία πλευρά τρεις στρατιώτες με την ουκρανική σημαία ψηλά. Στην άλλη, δύο χέρια δεμένα με ταινία. Τα 20 χρίβνια στην Ουκρανία «πιάνουν» κάτι παραπάνω από μισό δολάριο, για την ακρίβεια 0,54, αλλά το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα, εκείνο που τιμά τον έναν χρόνο ουκρανικής αντίστασης στη ρωσική εισβολή, είναι αξίας ανεκτίμητης. 

«Για τον έναν χρόνο από την έναρξη του πολέμου αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε ένα αναμνηστικό χαρτονόμισμα που θα απεικονίζει σε ένα μικρό κομμάτι χαρτί έναν χρόνο συναισθημάτων, σχεδίων, περιεχομένου και εμβληματικών πραγμάτων», δήλωσε ο Άντρι Πίσνι, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην κεντρική τράπεζα στο Κίεβο.

Η οικονομία της Ουκρανίας κρατήθηκε όρθια από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία εργάστηκε σκληρά όλο τον χρόνο προκειμένου να διατηρήσει μια κάποια σταθερότητα. 

Χάρη στην ξένη βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από δυτικούς εταίρους, τα αποθέματα ουκρανικού σκληρού συναλλάγματος έχουν αυξηθεί σε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα απ' ό,τι στην αρχή του πολέμου.

Η Ουκρανία έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο Πίσνι ανέφερε ότι το νέο χαρτονόμισμα, το οποίο έχει καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας, θα κυκλοφορήσει σε 300.000 αντίτυπα.

Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι χρειάστηκαν περίπου οκτώ μήνες για να σχεδιαστεί και να παραχθεί το χαρτονόμισμα και πως η τράπεζα σχεδιάζει μια σειρά αναμνηστικών χαρτονομισμάτων που θα δίνουν μια οπτική καταγραφή του πολέμου.

Παράλληλα ανέφεραν ότι σχεδιάζουν ήδη νέα χαρτονομίσματα για τη νίκη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς οι Ουκρανοί συνειδητοποίησαν τη δύναμή τους, τη σημασία τους, την ικανότητά τους όχι μόνο να αντέχουν αλλά και να κερδίζουν, να κερδίζουν χωρίς να συγχωρούν ούτε ένα στρατιωτικό έγκλημα ούτε ένα ερειπωμένο σπίτι», τόνισε ο Πίσνι. «Αυτή η νίκη θα έχει πολύ υψηλό τίμημα, αλλά θα συμβεί και θα είναι δική μας», συμπλήρωσε.