Η Ελλάδα και η Τουρκία ανοίγουν νέα σελίδα στις σχέσεις τους. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Αυτό είπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγες ώρες αργότερα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη, δεν επικεντρώθηκε μόνο στα της οικονομίας, αλλά και στην αλλαγή κλίματος που επετεύχθη στα ελληνοτουρκικά μετά τον φονικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας. Σχολιάζοντας όσα είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέδειξε τη στάση της Ελλάδας πριν και μετά την καταστροφή. Αφού εξέφρασε την ελπίδα να προκύψει «κάτι θετικό», όπως είπε, από την καταστροφή και να έρθουν καλύτερες ημέρες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, άδραξε την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά ούτε δηλητηριάζει τις σχέσεις μας.

«Οι λαοί μας δεν έχουν κάτι να χωρίσουν. Οι διαφορές μπορούν να λυθούν με γνώμονα το διεθνές δίκαιο», είπε ο πρωθυπουργός. Εμφανίστηκε ωστόσο εγκρατής και μετρημένος, δημοσιοποιώντας επιφυλάξεις πολλών, που βλέπουν τις γεωστρατηγικές τακτικές της Τουρκίας πέραν της τραγικής συγκυρίας, υπογραμμίζοντας: «Καταλαβαίνω την επιφυλακτικότητα κάποιων που λένε ότι μπορεί να επιστρέψουμε στις κακές στιγμές. Ελπίζω να μη γίνει». Υπενθύμισε επίσης ότι δεν ήταν η Ελλάδα εκείνη που είπε «διάλογος γιοκ». «Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία. Ξέρει τις κόκκινες γραμμές μας και τι συζητάμε και τι δεν συζητάμε. Η ελληνική πολιτική έχει βάθος και περιεχόμενο. Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό από την καταστροφή», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Ευχαριστώ πολύ, φίλε»

Το κύμα αλληλεγγύης που φτάνει στην Τουρκία επαληθεύει τα λεγόμενά του. Εκτός από τους σεισμόπληκτους, η βοήθεια της Ελλάδας έκανε μέχρι και τους πιο φανατικούς ανθελληνικούς θύλακες να αλλάξουν στάση απέναντι στη χώρα μας. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χουριέτ», που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε στις σελίδες της απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τα νησιά μας, χθες κυκλοφόρησε με ένα πρωτοσέλιδο που θα μείνει στην ιστορία. Σε αυτό διακρίνεται μία φωτογραφία των ηρώων της ΕΜΑΚ και του διασωστικού σκύλου «Καίσαρα», συνοδευόμενη από τη φράση «Efharisto poli file» γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες.

Το δε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu τιτλοφόρησε τηλεγράφημά του ως εξής: «Η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός μετέτρεψε τα θαλάσσια ύδατα μεταξύ των δύο χωρών σε δίαυλο αδελφοσύνης». Το τηλεγράφημα επεσήμανε και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη γείτονα, τονίζοντας ότι ήταν ο πρώτος κορυφαίος διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ που πραγματοποίησε επίσκεψη αλληλεγγύης στην Τουρκία μετά την καταστροφή. Μέχρι και ο ακροδεξιός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την προσφορά της.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τσαμούρη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 15/2