Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωση της SpaceX να αποσύρει την υπηρεσία Starlink, η οποία είχε δοθεί στην Ουκρανία προκειμένου να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει τα ρωσικά drones.

Μέσω της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας, Γκουίν Σότγουελ, μάλιστα, υπονοήθηκε ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί την υπηρεσία Starlink για να επιτεθεί στη Ρωσία. Τόνισε, δηλαδή, ότι «η πρόθεσή μας δεν ήταν να χρησιμοποιηθεί ποτέ για επιθετικούς σκοπούς.  

Η καταγγελία για τη SpaceX ήρθε σχεδόν αμέσως από τον Μιχάιλο Πόντολιακ, ανώτερο σύμβουλο του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι η επιχείρηση του Έλον Μασκ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας στην άμυνα.

Δεν ασχολήθηκε καν με τις έμμεσες κατηγορίες περί επιθετικότητας και ανέφερε ότι «οι εταιρείες πρέπει να αποφασίσουν εάν στέκονται υπέρ του δικαιώματος στην ελευθερία ή στην πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του "δικαιώματος" της να σκοτώνει και να καταλαμβάνει εδάφη μετά την απρόκλητη εισβολή της πέρυσι».

Σημαντικός ο ρόλος της Starlink στον εντοπισμό ρωσικών drones

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, ο Μασκ, ιδρυτής της SpaceX, συμφώνησε να παρέχει το Starlink δωρεάν στην Ουκρανία, ως απάντηση στην έκκληση που έκανε στο Twitter ο Μουκάιλο Φιόντοροφ, υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας. «Η υπηρεσία Starlink είναι πλέον ενεργή στην Ουκρανία», είχε δηλώσει τότε ο Μασκ σε απάντηση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το Starlink για τον έλεγχο του μεγάλου δικτύου των drones επιτήρησης, το οποίο είναι κρίσιμο για την παρακολούθηση των συγκεντρώσεων των ρωσικών στρατευμάτων και των στρατιωτικών τους κινήσεων, τη στιγμή που οι δυνάμεις της Μόσχας επιτίθενται σε μεγάλα τμήματα του ανατολικού μετώπου.

Ο στρατός της χώρας έγινε γρήγορα εξαρτημένος από το δίκτυο του Μασκ, επειδή άλλες υπηρεσίες διαδικτύου δεν ήταν διαθέσιμες λόγω ζημιών από τον πόλεμο, διακοπών ρεύματος, παρασίτων ή απλώς επειδή οι τοποθεσίες ήταν απομακρυσμένες.

Η μονομερής ανακοίνωση από τη SpaceX έρχεται επίσης σε αντίθεση με τα δυτικά έθνη, που εντείνουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο για να το βοηθήσουν να αντισταθεί, συμφωνώντας τον περασμένο μήνα να παράσχουν άρματα μάχης. Τώρα εξετάζουν εάν θα προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη, ως απάντηση σε μια έκκληση που έκανε ο Ζελένσκι σε ένα ταξίδι στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.