Τα «τύµπανα του πολέµου» ηχούν από διάφορες κατευθύνσεις στο ουκρανικό µέτωπο, εν µέσω εκτιµήσεων πως έρχεται νέα, µεγάλης κλίµακας, ρωσική επίθεση.

Την πρόβλεψη είχε κάνει και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενµπεργκ, από τον ∆εκέµβριο (εκτιµώντας πως το µεγάλο χτύπηµα θα έρθει την άνοιξη) και τώρα το αµερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέµου (Institute for the Study of War) εκτίµησε ότι η Ρωσία -που έχει εντείνει τις επιθέσεις στην Ανατολική Ουκρανία, το Βολεντάρ και το Μπαχµούτ και συγκεντρώνει στρατό στο Κουρσκ- επιδιώκει να «διασκορπίσει» τις ουκρανικές δυνάµεις, προκειµένου να δηµιουργήσει τις συνθήκες για µια τέτοια επιχείρηση.

Η επέτειος

Ο γραµµατέας του Συµβουλίου Αµυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ντανίλοφ, βλέπει σίγουρα µια πρώτη νέα επίθεση την 24η Φεβρουαρίου, όταν θα συµπληρωθεί η επέτειος της εισβολής και το ίδιο διάστηµα που, συµβολικά, ο Αµερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναµένεται να βρίσκεται στην Πολωνία.

Τα Leopard

Καθώς πλησιάζει η συµπλήρωση ενός έτους πολέµου, επιτεύχθηκε προ ηµερών η σηµαντική συµφωνία ΗΠΑ και Γερµανίας για την αποστολή από πλευράς Βερολίνου γερµανικών Leopard 2 στην Ουκρανία. Θα στείλει µόλις 14 από τα συνολικά 320- 350 που εκτιµάται πως έχει, ωστόσο ανοίγει τον δρόµο για να φύγουν Leopard και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τα διαθέτουν, ενώ οι ΗΠΑ θα αποστείλουν 31 τανκς M1 Abrams. «Οι χώρες του ΝΑΤΟ εµπλέκονται όλο και πιο άµεσα στη σύγκρουση», εκτίµησε ο εκπρόσωπος του Κρεµλίνου, Ντµίτρι Πεσκόφ, µε πολλές πλευρές όµως να δηλώνουν εµφατικά (τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερµανία) πως δεν πρόκειται για «επιθετική απειλή στη Ρωσία» και δεν επίκειται εµπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεµο. Ωστόσο, η κίνηση έχει σηµασία, καθώς άνοιξε τον δρόµο στην Ουκρανία (που ανησυχεί πως θα βρεθεί απροετοίµαστη όταν ξεκινήσει η περίφηµη µεγάλη ρωσική επίθεση) να ζητήσει και άλλον οπλισµό, και συγκεκριµένα αµερικανικά F-16.



Πληροφορίες από το ειδησεογραφικό δίκτυο Politico ήθελαν το Πεντάγωνο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο. Οµως τη ∆ευτέρα ο Αµερικανός πρόεδρος µε ένα στεγνό «όχι» θέλησε να δώσει τέλος, επί του παρόντος τουλάχιστον, σε αυτές τις φήµες. Πού θα οδηγήσουν όµως τα επόµενα βήµατα του πολέµου; Και είναι βέβαιο πως θα µπορέσει να αποφευχθεί µια κλιµάκωση έπειτα από κάποιου τύπου εµπλοκή, ίσως σε ρωσικό έδαφος, µε ΝΑΤΟϊκό εξοπλισµό; Οι σύµµαχοι είναι διχασµένοι ως προς τα επόµενα βήµατα της στρατιωτικής βοήθειας, µε το δίπολο να εµφανίζεται πάλι µεταξύ Γαλλίας και Γερµανίας.

Τεθωρακισμένα

Ο Γερµανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ο οποίος συµφώνησε στην αποστολή των γερµανικών τανκς, επανέλαβε την προηγούμενη ∆ευτέρα, µιλώντας στην εφηµερίδα «Tagesspiegel», πως η χώρα του δεν θα επεκταθεί σε µαχητικά αεροσκάφη. «Το ερώτηµα δεν προκύπτει καθόλου», δήλωσε, προειδοποιώντας τους εταίρους να µην µπουν σε κούρσα ανταγωνισµού για τον εξοπλισµό της Ουκρανίας µε οπλικά συστήµατα. Σε αυτή την περίπτωση, η Γερµανία θα µπορούσε να διαθέσει Tornado, αλλά δεν φαίνεται διατεθειµένη να το κάνει. Η Γαλλία, αντίθετα, πριν από τις δηλώσεις Μπάιντεν, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόµενο να στείλει µαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Όπως είπε ο Εµανουέλ Μακρόν την προηγούμενη ∆ευτέρα, θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί αίτηµα από την Ουκρανία, να διασφαλιστεί ότι η εν λόγω κίνηση δεν θα οδηγήσει σε κλιµάκωση και πως δεν θα είναι πιθανό αυτά να πλησιάσουν σε ρωσικό έδαφος. Οι πληροφορίες θέλουν τη Γαλλία να εξετάζει το ενδεχόµενο αποστολής Mirage 2000 και όχι των νεότερων Rafale, ενώ, σύµφωνα µε όσα είπε ο βοηθός του Γάλλου υπουργού Αµυνας, Σεµπαστιέν Λεκορνί, στο Politico, ο Γάλλος και ο Ουκρανός υπουργός Αµυνας επρόκειτο να συζητήσουν το πώς η Γαλλία θα παράσχει εκπαίδευση στους Ουκρανούς πιλότους.

«Fast track» συνομιλίες

Τις προηγούµενες ηµέρες, αξιωµατούχοι και διπλωµάτες σε διάφορες δυτικές χώρες άφηναν να διαρρέει πως το θέµα των µαχητικών έχει ανοίξει, κυρίως µε την πίεση των κρατών της Βαλτικής. Ο ίδιος ο σύµβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίµιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιάκ, είπε το περασµένο Σάββατο πως βρισκόµαστε σε «fast track» συνοµιλίες µε τους ∆υτικούς συµµάχους για πολεµικά αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους, όπως οι ATACMS.

Η Ουκρανία επιθυµεί διακαώς να εξοπλιστεί µε F-16 ή άλλα αεροσκάφη 4ης γενιάς, ενώ άλλες επιθυµητές επιλογές αποτελούν τα F-15 και τα σουηδικά Gripen, καθώς η Ρωσία χρησιµοποιεί πιο εξελιγµένα µαχητικά από αυτά που διαθέτει επί του παρόντος η Ουκρανία (δηλαδή σοβιετικά MiG και Sukhoi), µε τα ρωσικά µαχητικά που επιχειρούν να είναι τύπου Su-30 και Su-35, αλλά και το υπερηχητικό 5ης γενιάς Su-57 Felon. Γύρω στις εννέα ΝΑΤΟϊκές χώρες έχουν εξοπλιστεί µε F-16 (µεταξύ αυτών και η Ελλάδα) και ήδη ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιµη να εξετάσει την αποστολή F-16 στην Ουκρανία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο

Και, βέβαια, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να ξεκαθαρίσει πως κάτι τέτοιο θα γίνει «σε απόλυτο συντονισµό» µε τις υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκές χώρες.

Eνοψει άνοιξης

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως της διχογνωµίας για τα µαχητικά, ο εξοπλισµός της Ουκρανίας συνεχίζεται ενόψει της άνοιξης, παρότι πολλά από τα τεθωρακισµένα που δεσµεύθηκαν θα κάνουν καιρό να αποσταλούν. Ο Βρετανός υπουργός Αµυνας, Μπεν Γουάλας, είπε πως τα 14 τανκς Challenger 2 που προσφέρει η Βρετανία θα βρίσκονται στο µέτωπο περί τον Απρίλιο µε Μάιο (ενώ παράλληλα ο βρετανικός Στρατός θα εκπαιδεύσει τον ουκρανικό). Η Νορβηγία θα στείλει στην Ουκρανία Leopard 2 µέχρι το τέλος Μαρτίου, αν και δεν έχει διευκρινίσει πόσα από τα περίπου 30 που διαθέτει.

Τα πρώτα 60 αµερικανικά τεθωρακισµένα οχήµατα µάχης Bradley έφυγαν από τη Νότια Καρολίνα στις 25 Ιανουαρίου και φέρονται σχεδόν να έχουν φτάσει στην Ουκρανία. Τέλος, από την Ασία, την οποία επισκέφθηκε στις αρχές της εβδοµάδας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενµπεργκ, ευχαρίστησε το Τόκιο για τη στρατιωτική βοήθεια και τις γεννήτριες που προσφέρει στην Ουκρανία (και τις κυρώσεις προς τη Ρωσία), ενώ πίεσε τη Νότια Κορέα να ενισχύσει τον εξοπλισµό της εµπόλεµης χώρας.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Φεβρουαρίου 2023.