Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η τραγωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Δευτέρας σε Τουρκία και Συρία με το μπαράζ των σεισμών, που έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 2.500 νεκρούς στις δύο χώρες (μέχρι αργά χθες το βράδυ), ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 20.000, 6.000 τραυματίες και χιλιάδες αστέγους.

«Αυτό που συνέβη είναι πως η επονομαζόμενη “αραβική πλάκα” μετακινήθηκε κατά περίπου 3 μέτρα σε βορειοανατολική – νοτιοδυτική κατεύθυνση σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας… πρώτες εκτιμήσεις μαρτυρούν ότι το ρήγμα ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη από τρία μέτρα… είναι σαν η Τουρκία να μετακινήθηκε σε σχέση με την αραβική πλάκα προς τα νοτιοδυτικά μέσα σε λίγες δεκάδες δευτερόλεπτα, εκπέμποντας αυτό το σεισμό μεγέθους 7,8-7,9 βαθμών ρίχτερ», δήλωσε στην Corriere della Sera ο καθηγητής Κάρλο Ντολιόνι, πρόεδρος του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας).

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο πρώτος σεισμός μεγέθους των 7,8 βαθμών στη Νοτιοανατολική Τουρκία έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο, το Ιράκ και την Κύπρο, στις 04:17 (τοπική ώρα, 03:17 ώρα Ελλάδας), 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία, είχε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων και διάρκεια σχεδόν ένα λεπτό. Είναι ο ισχυρότερος σεισμός έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, που άφησε πίσω του σχεδόν 18.000 νεκρούς. Ο δεύτερος, μεγέθους 7,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 2.470 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια και διασώθηκαν. Συγκλονίζουν τα βίντεο στα social media που δείχνουν κτίρια, ακόμη και νοσοκομεία να καταρρέουν. Η Γκαζιάντεπ, που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, εν μέρει έχει καταρρεύσει εντελώς. Συνολικά, ο αριθμός των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι 2.818. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για να απεγκλωβίσουν τυχόν ζωντανούς, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, ενώ χιονίζει σε πολλές περιοχές που επλήγησαν, κάνοντας δύσκολο το έργο των διασωστών και δραματικές τις συνθήκες για τους σεισμόπληκτους, ενώ έχει διακοπεί και η παροχή αερίου.

Εν μέσω φόβων ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τις 20.000, 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία με συνεργεία, φάρμακα, τρόφιμα, σκηνές, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε σε επίσημη ενημέρωση ότι δεν μπορεί να προβλέψει αριθμό των νεκρών, εκτιμώντας πως η χώρα του ζει τη «μεγαλύτερη καταστροφή που έχουμε βιώσει τον τελευταίο αιώνα μετά το σεισμό του 1939 στο Ερζιντσάν».

* Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί ένα tweet που κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το οποίο ένας ερευνητής είχε προβλέψει με τρομακτική ακρίβεια το φονικό σεισμό στην Τουρκία μόλις 3 ημέρες πριν αυτός συμβεί. Ο Ολλανδός Φρανκ Χούγκερμπετς, από την ομάδα Solar System Geometry Survey (SSGEOS), είχε γράψει στο twitter την περασμένη Παρασκευή: «Αργά ή γρήγορα αναμένεται σεισμός 7,5 ρίχτερ σε αυτή την περιοχή (σ.σ. με επισυναπτόμενο χάρτη της περιοχής όπου χτύπησε ο Εγκέλαδος). Ο ίδιος έσπευσε στη συνέχεια, μετά την επιβεβαίωση της πρόβλεψής του, να διευκρινίσει ότι υπήρχαν ενδείξεις «πλανητικής γεωμετρίας» που τον είχαν οδηγήσει σε αυτή την εκτίμηση.

* Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας και άμεσα αναχώρησε ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 7 Φεβρουαρίου 2023