Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών μετά τον φονικό σεισμό και τον μετασεισμό που σημειώθηκαν τη Δεύτερα σε Τουρκία και Συρία, 7,8 και 7,7 Ρίχτερ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι νεκροί ξεπερνούν τους 8.300.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 5.894 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενώ άλλοι 2.470 στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 8.364 νεκρούς.

Διασώστες και διεθνείς οργανισμοί παραμένουν αρκετά απαισιόδοξοι απέναντι στον τελικό απολογισμό του χτυπήματος του εγκέλαδου. Μάλιστα, χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προχώρησε στην εκτίμηση ότι οι νεκροί των φονικών σεισμών μπορεί να υπερβούν τους 20.000.

Τιτάνιες οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον εκατοντάδες ομάδες εργάζονται σε προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, ενώ διεθνείς αποστολές καταφθάνουν σε βοήθεια, σύμφωνα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.

Ανάμεσα σε αυτές και δυο ελληνικές αποστολές, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, 41 πυροσβέστες από την πρώτη ΕΜΑΚ με δύο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Πιάνοντας αμέσως δουλειά, οι Έλληνες πυροσβέστες απεγκλώβισαν έως τώρα τέσσερις ζωντανούς ανθρώπους.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι συνέπειες του σεισμού είναι πιο καταστροφικές στη Συρία παρά στην Τουρκία, εκτίμησε ο Δρ Μπασίρ Τατζαλντίν, μιλώντας στο CNN, καθώς «είναι μια καταστροφική κατάσταση τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία – αν και στη Συρία είναι πιο καταστροφική», όπως είπε, δεδομένου ότι στη βόρεια Συρία «οι περισσότερες από τις υπηρεσίες παρέχονται από ΜΚΟ» λόγω έλλειψης μακροπρόθεσμων επενδύσεων για υποδομές και οργάνωση.

Πλιάτσικο σε σούπερ μάρκετ

Οι άνθρωποι που επέζησαν και είδαν τα σπίτια τους να καταρρέουν είναι σε αναζήτηση τροφής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Αναγκάζονται να κάνουν πλιάτσικο σε σούπερ μάρκετ για να πάρουν όσο μεγαλύτερες ποσότητες τροφής μπορούν.

Ένα βίντεο στο TikTok από την επαρχία Ελμπιστάν δείχνει αρκετούς ανθρώπους μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ παίρνοντας όσα πράγματα μπορεί ο καθένας.

@didewsnky Elbistan’da insanlar saatlerdir yardım bekliyor , insanlar aç kalacak, sığınacak yerler yok lütfen biran önce yardım edin arkadaşımın şarjı bitti artık ulaşamıyorum #afad #maraş #elbistan #deprem #yardım ♬ orijinal ses - Didemsenkaya



Χιλιάδες τραυματίες και άστεγοι

Με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν περισσότερους επιζώντες, η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα, προβληματίζει τους ειδικούς. Οι τελευταίοι εκτιμούν οι μετασεισμοί θα μπορούσαν να διαρκέσουν για εβδομάδες και μήνες, καθώς η Τουρκία βρίσκεται κατά μήκος των ορίων των τεκτονικών πλακών, της ευρασιατικής και της αραβικής, με αποτέλεσμα οι σεισμικές δονήσεις να εμφανίζουν μεγάλη ένταση.

Παρότι περίπου 60.217 άτομα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης σε 10 επαρχίες της Τουρκίας, τουλάχιστον 5.775 κτίρια κατέρρευσαν διαπιστωμένα μετά το σεισμό, σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, γενικό διευθυντή της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD). Ωστόσο, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δέχτηκε 11.342 κλήσεις για κατάρρευση σπιτιών, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστεί τις επόμενες ώρες.

Εκτός από την έλλειψη στέγης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, στα άμεσα προβλήματα εντάσσεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των τραυματιών, καθώς η εκπρόσωπος της UNICEF στο Χαλέπι προειδοποίησε πως τα νοσοκομεία στη Συρία είναι «εντελώς υπερφορτωμένα». Εν τω μεταξύ, περίπου 500 μέλη του προσωπικού της ανθρωπιστικής ιατρικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εργάζονται ήδη στην περιοχή της Συρίας, μερικοί από τους οποίους έχουν μέλη της οικογένειάς τους, που χάθηκαν στον φονικό σεισμό.