Η ανακοίνωση από το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ότι από την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, θα διακόψει την παροχή ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των ρωσικών επιθέσεων στα συστήματά του τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, μοιάζει με κόλαφο για την Ε.Ε. Ούτως ή άλλως, όμως, η ενεργειακή κρίση είναι ένα ζήτημα που απαιτεί άμεσα λύση.

Ο Όλαφ Σολτς δείχνει να αλλάζει ρότα και να μην είναι αρνητικός στην έκδοση ευρωομολόγου, αφού ήδη είχε αφήσει να διαφανεί αυτό την προηγούμενη εβδομάδα στην Πράγα, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Όχι με τη συμπεριφορά του, αλλά μέσα από το περιβάλλον του.

Οι κύκλοι γύρω από την καγκελαρία υποστηρίζουν την αλλαγή τροχιάς, αλλά ο ίδιος δεν άφησε κάποια υπόνοια ότι το σκέφτεται. Αυτό μάλιστα συνέβη προσφάτως, την Παρασκευή στην Πράγα, όταν μίλησε για τα ακόμη αχρησιμοποίητα δάνεια και τις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της πανδημίας. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί διαθέσιμοι πόροι», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος.

Τα προσφάτως συγκεντρωμένα χρήματα πηγαίνουν στα κράτη-μέλη, αλλά με τη μορφή δανείων και όχι εν είδει επιχορήγησης.

Όπως το πρόγραμμα SURE 

Ο Σολτς είχε κάνει λόγο για εθνικό σχέδιο βοήθειας, της τάξης των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, πάντως, επικρίθηκε από τους περισσότερους ηγέτες κρατών και κομμάτων, μια και αυτό, όπως ειπώθηκε, θα έφερνε αποκλίσεις στο οικονομικό κομμάτι, σε ό,τι αφορά την Ένωση και τα κράτη-μέλη της.

Η Γερμανία, όπως και η Ολλανδία, δεν ήταν… φαν του ευρωομολόγου, αλλά θα πρέπει να δείξει υποχωρητική στάση, μια και δεν έχουν σταματήσει τα μηνύματα για να ληφθούν μέτρα, προκειμένου με κάποιον τρόπο η Ευρώπη να διαβεί άβροχοις ποσί τον επερχόμενο χειμώνα, δίχως το φυσικό αέριο.

Μάλιστα, γίνεται λόγος ενεργοποίησης του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχει επί διετία, με τον κορονοϊό και την πανδημία να το «δημιουργούν». Με αυτόν το γνώμονα ψάχνεται τρόπος προκειμένου να φτιαχτεί ένα εργαλείο για κοινή χρηματοδότηση.

Αν, πάντως, δημιουργηθεί αυτό το νέο πρόγραμμα, το ποσό θα είναι μικρότερο από τα 724 δισ. ευρώ για το ευρωομόλογο του 2020 για την Covid-19, το οποίο συνδύαζε την εκταμίευση μη επιστρεφόμενων επιχορηγήσεων με χαμηλότοκα δάνεια.