«Η Ελλάδα που θυμόσασταν κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης δεν είναι η Ελλάδα του σήμερα». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε προς τον γερμανικό λαό -και τους Γερμανούς επιχειρηματίες και επενδυτές- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας και πρόεδρο του CDU, Φρίντριχ Μερτς, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στο Βερολίνο.

Περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα, σημαντικά ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ μειώνεται με ρυθμό που ούτε εμείς θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει πριν από μερικά χρόνια. Έχουμε μειώσει σημαντικά την ανεργία. Η χώρα κατάφερε να προσελκύσει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων τα τελευταία τρία χρόνια».

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης στο Βερολίνο: Μεταναστευτικό και πόλεμος στο Ισραήλ στην ατζέντα με τον Σολτς – Τα συγχαρητήρια Μερτς για την πορεία της Ελλάδα (Εικόνες, Βίντεο)


Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Σολτς

Το «κυρίως μενού» της διήμερης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική πρωτεύουσα είναι σήμερα το πρωί, όπου στις 11:00 θα έχει συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς.

Τα θέματα της ατζέντας, όπως τα περιγράφει η Deutsche Welle, είναι πολλά: Από το Μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή -με την Ελλάδα να διεκδικεί περισσότερους πόρους από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε.-, τις προοπτικές ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας - Γερμανίας, τη διεύρυνση της Ε.Ε., που προωθεί εντατικά εδώ και χρόνια η Γερμανία, μέχρι και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει μεταξύ άλλων στον καγκελάριο της Γερμανίας και το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθυμίζοντας την πρόταση που έχει καταθέσει για τη διασύνδεση ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου, μέσω της Ελλάδας. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο χρειάζεται και τη στήριξη αλλά και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., με τη γερμανική καγκελαρία να παίζει κομβικό ρόλο. «Το να ενισχύσουμε τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Βορρά και Νότου είναι ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ενεργειακή ασφάλεια και στην ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη», είναι η ελληνική θέση.

Η Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον διάδρομο Νότου-Βορρά, αποτελεί γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Το Μεταναστευτικό θα βρεθεί επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων, ζήτημα που εξαρχής η Ελλάδα τόνιζε ότι είναι ευρωπαϊκό και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, την ώρα που η ανάγκη προστασίας των συνόρων αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Δεν μπορούμε να έχουμε αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική χωρίς τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων», τόνισε κατά τη χθεσινή του παρέμβαση ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας περισσότερη βοήθεια και περισσότερους πόρους από την Ε.Ε.

Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθούν ακόμα περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα: Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο: Για νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις κάνει λόγο το DW - Στο τραπέζι και τα Ελληνοτουρκικά

Το δείπνο με τον Σαρλ Μισέλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στο δείπνο ηγετών που φιλοξένησε στην καγκελαρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ε.Ε για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε. (το πρώτο εξάμηνο του 2024). Η συζήτηση για την Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε τις γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και πώς θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα (διεύρυνση της Ε.Ε) και την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά της.

Διαβάστε ακόμα: Κυρ. Μητσοτάκης στο Ίδρυμα Αντενάουερ: Διαφωνώ με τον Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά θα τον καλωσορίσω στην Ελλάδα