Ολοένα και κερδίζουν τις μάχες οι Ουκρανοί στρατιώτες στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να τρέπονται σε οπισθοχώρηση, κάτι άλλωστε που παραδέχθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με χάρτες που επεξεργάστηκε το Sky News, μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας η Ρωσία έχει χάσει 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε μόλις μια εβδομάδα.

Όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο η αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου και η ταχύτητά της φαίνεται ότι έπιασε εξαπίνης την Μόσχα. Οι Ρώσοι αποσύρονται από θέσεις της πρώτης γραμμής ειδικά στην ανατολική επαρχία του Χαρκόβου.

Σύμφωνα με το ρωσικό Agentstvo η Ουκρανία έχει απελευθερώσει μια έκταση της τάξης των 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων μόνο την τελευταία εβδομάδα επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τα πιο σημαντικά στρατιωτικά κέρδη για την Ουκρανία από τότε που απέκρουσε την ρωσική προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου, στις αρχές Μαρτίου.

Απελευθερώθηκαν τρία χωριά

Κατά το καθιερωμένο ημερήσιο διάγγελμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τον ουκρανικό λαό, την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την απελεύθερωση περισσότερων εκτάσεων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Όπως είπε, ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε τρία χωριά το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή της Χερσώνας, το Νοβοβοκρεσένκε, το Νοβογκριγκορίβκα και το Πετροπαβλίνκα προσθετοντας ότι «η αντεπίθεση συνεχίζεται».

Στο επίκεντρο ενδιαφέροντος η Κριμαία

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν αποκλείεται με τους ρυθμούς που έχουν επιτευχθεί από την Ουκρανία να επιστρέψει στην κατοχή της ακόμα και η Κριμαία, η οποία καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις το 2014.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία δεν έχει πλέον τη δυνατότητα ή το ηθικό για να υπερασπιστεί θέσεις κλειδιά στις κατειλημμένες περιοχές, και αν οι Ουκρανία πετύχουν στον στόχο τους να ανακαταλάβουν τη Χερσώνα, τότε υπάρχει μια πολύ σημαντική πιθανότητα ότι τελικά θα μπορέσουν να ανακαταλάβουν και την Κριμαία» δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχους μιλώντας στην βρετανική Telegraph.