Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, αναμένεται να βρίσκεται στη Βαρσοβία την Τρίτη, προκειμένου να συναντηθεί και με τον Πολωνό ομόλογό της, Ζμπίγκνιεφ Ράου, ραντεβού προγραμματισμένο για το πρωί, το οποίο θα συνοδευτεί από συνέντευξη Τύπου, αυτό, όμως, ουδόλως εμπόδισε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να απορρίψει τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, το αίτημα της κυβέρνησης της Πολωνίας, με το οποίο ζητούσε αποζημίωση για τις θηριωδίες των Ναζιστών στη χώρα κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Το ποσό που επιζητούνταν ανερχόταν στο 1,3 τρισεκατομμύριο ευρώ, αλλά για το Βερολίνο η γραμμή σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποζημιώσεων, είναι πάγια. Από το υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει. Η Πολωνία έχει εδώ και πολύ καιρό παραιτηθεί από περαιτέρω επανορθώσεις, κάτι που έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει. Αυτό αποτελεί ουσιαστική βάση για την τρέχουσα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη».

Τα χρέη δεν είναι, όπως φαίνεται και από τα ημέτερα, τωρινό ζήτημα. Ανάγονται στο μακρινό 1945, αλλά μπήκαν στον «πάγο» το 1953, όταν η κομουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, με βάση, τουλάχιστον, αυτά που αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel», δεν επέμεινε στο ζήτημα των αποζημιώσεων. Μάλιστα, αυτή η συμφωνία, που η τωρινή κυβέρνηση θεωρεί άκυρη, έγινε με τη Σοβιετική Ένωση, η οποία ανησυχούσε για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία) και τα αιτήματα που ενδεχομένως να την αφορούσαν.

Οι Πολωνοί επλήγησαν όσο οποιοσδήποτε άλλος από τον πόλεμο της περιόδου 1939-45, σε 6.000.000 εκτιμώνται εκείνοι (μαζί με τους Πολωνοεβραίους) που έχασαν τις ζωές τους.
Η Βαρσοβία, δε, απέμεινε ένα ερείπιο ύστερα από τις καταστροφές που δημιούργησαν οι Ναζί προκειμένου να καταστείλουν εξέγερση. Οι άμαχοι που σκοτώθηκαν, εκτιμήθηκαν στους 200.000.