Η Άλισον Ρούσο-Έλινγκ είχε φάει το γάιδαρο και της έμεινε η ουρά προκειμένου να βγει στη σύνταξη. Η υπαστυνόμος της Ιατρικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης (EMS) και εργαζόμενη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (FDNY) στη Νέα Υόρκη ήταν από τις πρώτες που βγήκαν για να βοηθήσουν όπως μπορούσαν στην πόλη μετά τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και την πτώση των Δίδυμων Πύργων.
Allison_parents

Πέρασαν 21 χρόνια και 10 μέρες για να βρει αδόκητο θάνατο από έναν 34χρονο που την μαχαίρωσε κατά συρροή, ενώ η ίδια βοηθούσε ασθενή που μάλλον είναι συγγενής του. Άφησε πίσω της μία κόρη, την Ντανιέλ Φουόκο, ετών 41, όμως όλοι την αποκαλούσαν «Μητέρα του Σταθμού 49», όπου εργαζόταν. 


Ήταν μεσημέρι Πέμπτης, για την ακρίβεια 14:20, όταν η Ρούσο-Έλινγκ δέχθηκε την επίθεση ενώ έκανε το διάλειμμά της για φαγητό, από άντρα με ανοιχτό γκρι πουκάμισο και σκούρο παντελόνι.

Ο ύποπτος συνελήφθη, όπως είπε ο Έρικ Άνταμς, δήμαρχος της Νέας Υόρκης, και «θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του». Συνολικά είπε: «Χάσαμε έναν από τους ήρωές μας, που προσέφερε υπηρεσίες σε αυτή την πόλη για πάνω από 24 χρόνια. Ο δράστης της συνελήφθη και θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του. Είχε υπηρεσία τη στιγμή που μεταφέρθηκε εδώ, στο νοσοκομείο Mount Sinai, όπου απεβίωσε από τα τραύματά της».

Ο 34χρονος επέστρεψε στο σπίτι του τρέχοντας, όταν δύο μάρτυρες τον αναγνώρισαν. Πείστηκε να βγει πριν τεθεί υπό αστυνομική κράτηση. Ο άντρας φέρεται ψυχικά διαταραγμένος, καθώς την ώρα που τη μαχαίρωσε στην Αστόρια, εκείνη προσέφερε βοήθεια σε συγγενή του.
Allison

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στο «Μεγάλο Μήλο» προς τιμή της θαρραλέας γυναίκας. Αφιερώματα, επίσης, έγιναν στα social media από συναδέλφους της, αλλά και πολίτες που κλονίστηκαν με την είδηση.

Η Πυροσβεστική έβγαλε την εξής ανακοίνωση: «Ο θάνατος της Άλισον Ρούσο αποτελεί τραγική υπενθύμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζει κάθε μέλος του FDNY και των ένστολων υπηρεσιών. Η παράλογη δολοφονία της προκαλεί θλίψη σε κάθε μέλος του FDNY. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Τμήμα, με σκυμμένο το κεφάλι, και θα είμαστε για πάντα εδώ για να στηρίξουμε την οικογένεια του FDNY σε αυτή την ανείπωτα δύσκολη στιγμή».
Russo_Elling

Η εκτελούσα χρέη επιτρόπου Πυροσβεστικής, Λόρα Καβανάγκ, έκανε λόγο για σπαρακτικό περιστατικό: «Στις 2:20 μ.μ. σήμερα, η υπαστυνόμος Άλισον Ρούσο εκτελούσε υπηρεσία στο σταθμό 49, ενώ έξω από το σταθμό της μαχαιρώθηκε πολλές φορές, σε μια βάρβαρη και εντελώς απρόκλητη επίθεση.
Τα μέλη του ΕΚΑΒ υπηρετούν μόνο για να βοηθήσουν και να σώσουν τις ζωές άλλων ανθρώπων. Το να δέχονται επίθεση και να σκοτώνονται κατά τη διάρκεια άλλων είναι και σπαρακτικό και εξοργιστικό για το τμήμα μας, με τρόπους που δεν μπορώ να περιγράψω.

Η υπαστυνόμος Russo αποτελούσε το παράδειγμα του FDNY EMS, υπηρέτησε την πόλη για 25 χρόνια, ήταν πρώτη ανταποκρίτρια στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, διακρίθηκε πολλές φορές για τη γενναιότητά της και τη σωτήρια εργασία της και ήταν απολύτως αγαπητή σε αυτή τη δουλειά».