Είναι συγκλονιστικό και αποδεικνύει δύο τινά:

• Πόσο δραματικά αποτελέσματα για την ίδια την αξιοπιστία και την επάρκεια των πολύ κρίσιμων μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει η συμφόρηση, η υπερφόρτωση πέραν του λογικού και η ουσιαστική «κατάρρευση» του συστήματος Υγείας, όταν αυτό αντιμετωπίζει επιδημίες της έκτασης και της βαρύτητας εκείνης του νέου κοροναϊού SARS – COV 2, αλλά και
• Τι έχει πετύχει η επιδημιολογική στρατηγική της Ελλάδας, η οποία στηρίχθηκε στο άμεσο και έγκαιρο κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας, αλλά και το lockdown, το οποίο στηρίχθηκε, με τη σειρά του, στο προηγούμενο κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων.

Ένα και μόνον ένα στοιχείο αποδεικνύει τα ως άνω: Το 88% των βαρέως πασχόντων από νόσο COVID – 19, οι οποίοι χρειάσθηκαν να νοσηλευθούν, από τις αρχές Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου, σε κλίνες ΜΕΘ δώδεκα νοσοκομείων του «συστήματος» Υγείας της Νέας Υόρκης, κατέληξαν τελικώς! Τη σχετική μελέτη δημοσίευσε σήμερα η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, μόλις 12% ων εν λόγω βαρέως πασχόντων από νόσο COVID – 19 στις ΜΕΘ των 12 νοσοκομείων της Νέας Υόρκης κατάφερε να αποδιασωληνωθεί και να εξέλθουν των ΜΕΘ, τη στιγμή κατά την οποία στη χώρα μας, με μόλις 2.490 κρούσματα του νέου κοροναϊού, 60 βαρέως πάσχοντες έχουν εξέλθει των ΜΕΘ, μέχρι σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία έδωσε στις 6 μ.μ. το απόγευμα ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας!

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες, μάλιστα, από τότε που ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολος Αρμαγανίδης, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «η κατάσταση στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου ‘Αττικόν’ είναι πολύ καλή, καθώς έχουμε μόλις 8 ασθενείς στις 24 κλίνες της μονάδας».
Είναι προφανές ότι, σε τέτοιες συνθήκες, γιατροί και νοσηλευτές των ΜΕΘ έχουν και το χρόνο και την σχετικά καλή ψυχολογία και την πνευματική διαύγεια να ασχοληθούν με έναν – έναν από τους νοσηλευόμενους στη μονάδα βαρέως πάσχοντες από COVID – 19.

Σκεφθείτε, μόνον, τι συνέβαινε στις ΜΕΘ των 12 νοσοκομείων της Νέας Υόρκης, με όλες τις κλίνες ΜΕΘ πλήρεις βαρέως πασχόντων και γιατρούς και νοσηλευτές να περνούν ταχέως από τον έναν ασθενή στον άλλον.
«Δεν έχεις χρόνο για συναισθηματισμούς. Πεθαίνει ο ασθενής, φεύγεις και πας στον επόμενο. Στο τέλος της ημέρας, μόνον, γυρνάς στο σπίτι σου και πνίγεσαι στα κλάματα», έλεγε με απύθμενη ανθρωπιά και συγκινητική ειλικρίνεια, τις προάλλες, μία νοσηλεύτρια νοσοκομείου της Νέας Υόρκης…