Για να αποφύγουν την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εύποροι Ρώσοι ναυλώνουν ιδιωτικά αεροσκάφη, καταβάλλοντας έως και 25.000 λίρες για μία θέση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», οι περισσότεροι επιβάτες κατευθύνονται προς την Αρμενία και την Τουρκία.

«Ο αριθμός των Ρώσων που ναυλώνουν ιδιωτικά αεροσκάφη έχει εκτιναχθεί στη Μόσχα από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την πρώτη κινητοποίηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Οι πλούσιοι Ρώσοι προσπαθούν να φύγουν, την ώρα που οι αρχές σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορα για τους άνδρες που θα μπορούσαν να επιστρατευτούν.

Μάλιστα, η τιμή για την ενοικίαση ενός οκταθέσιου ιδιωτικού τζετ κυμαίνεται από 80.000 λίρες έως 140.000 λίρες, γράφει το σχετικό δημοσίευμα.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη αυτήν τη στιγμή», επισημαίνει ο Yevgeny Bikov, διευθυντής της εταιρείας ιδιωτικών αεροσκαφών «Your Charter».

«Συνήθως λαμβάναμε 50 αιτήματα την ημέρα. Τώρα ανέρχονται σε περίπου 5.000», προσθέτει.

Ο Bikov δηλώνει ότι η εταιρεία του άρχισε να ναυλώνει μεγαλύτερα εμπορικά αεροπλάνα, σε μια προσπάθεια να καλύψει τη ζήτηση και να μειώσει τις τιμές.

«Αλλά απλά δεν μπορούμε να βρούμε αρκετές θέσεις για όλους», τόνισε, προσθέτοντας ότι η φθηνότερη θέση σε ναυλωμένο εμπορικό αεροπλάνο για το Ερεβάν κοστίζει 200.000 ρούβλια (3.000 λίρες).

Με τη σειρά της, η FlightWay, η οποία προσφέρει πτήσεις με ιδιωτικά τζετ, ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει αύξηση των αιτημάτων για πτήσεις απλής μετάβασης προς την Αρμενία, την Τουρκία, το Καζακστάν και το Ντουμπάι.

«Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα», τόνισε ο Eduard Simonov, επικεφαλής της εταιρείας.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως η διαθεσιμότητα για ιδιωτικά αεροσκάφη προς ενοικίαση έχει μειωθεί σημαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο οι πολύ πλούσιοι που θέλουν να κάνουν χρήση ιδιωτικών τζετ, καθώς ορισμένες εταιρείες ναυλώνουν αεροπλάνα για να απομακρύνουν τους άρρενες υπαλλήλους τους .

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα «Kommersant», εταιρεία σχεδιασμού βιντεοπαιχνιδιών στη Μόσχα ναύλωσε μια ολόκληρη πτήση, για να απομακρύνει τους υπαλλήλους της από τη χώρα.