Είναι μια στιγμή που Βλαντιμίρ Πούτιν κάθεται ανήσυχα στην καρέκλα του καθώς αναγκάζεται να υπομείνει έναν μονόλογο του Λευκορώσου ηγέτη και συμμάχου του, Aλεξάντερ Λουκάσενκο για την χαοτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ρωσία με τη μαζική φυγή πολιτών.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος, που χρειάστηκε τη βοήθεια του Πούτιν για να συντρίψει ένα φιλοδυτικό δημοκρατικό κίνημα στη χώρα του το 2020, διαβεβαίωσε τον ηγέτη του Κρεμλίνου ότι θα κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά την αυξανόμενη αναταραχή για την απόφασή του να επιστρατεύσει 300.000 νέους στρατιώτες στον πόλεμο, γράφει δημοσίευμα της Daily Mail.

Ο αρχηγός του Κρεμλίνου φαινόταν καμπουριασμένος και αμήχανος, λέγοντας ελάχιστα κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Σότσι, καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για το διάταγμά του για επιστράτευση ή να φεύγουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν την κλήση από τη στρατολογική υπηρεσία της χώρας.

Λουκάσενκο: «Θα νικήσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή»

Η πορεία μας είναι σωστή, ο σκοπός μας είναι δίκαιος», είπε ο Λουκασένκο στον Πούτιν, φέρνοντας ένα σπάνιο χαμόγελο στα χείλη του Ρώσου πολεμοχαρή ηγέτη.
«Θα νικήσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Εμείς, ως Σλάβοι, δεν θα ανεχόμασταν την ταπείνωση», είπε ο Λουκασένκο.

Ωστόσο το κάλεσμα για επιστράτευση αποδείχθηκε εξαιρετικά μη δημοφιλές, με χιλιάδες Ρώσους να έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, Οι αεροπορικές πτήσεις από τη Ρωσία έχουν εξαντληθεί πλήρως και η κυκλοφοριακή συμφόρηση που οδηγεί στα σύνορα της Ρωσίας είναι τόσο μεγάλη που φαίνονται από δορυφορικές εικόνες

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυξανόμενο αριθμό εμπρηστικών επιθέσεων σε στρατιωτικά γραφεία στρατολόγησης. Χθες, ένας αξιωματικός του στρατεύματος πυροβολήθηκε από έναν άνδρα που αρνήθηκε να επιστρατευτεί.

Ο Λουκασένκο συνέχισε να μονολογεί στο Σότσι χθες, εκτοξεύοντας ρητορικές ερωτήσεις καθώς ο Πούτιν καθόταν σιωπηλός, εμφανώς σε άβολη θέση ακούγοντας τα λόγια του εταίρου του για τους «λιποτάκτες»

«Ας πούμε 30.000 ή 50.000 (άνθρωποι) τρέχουν μακριά. Αν έμεναν, θα ήταν δικοί μας άνθρωποι;», διερωτάται ο Λευκορώσος πρόεδρος.

«Αφήστε τους να τρέξουν μακριά. Δεν ξέρω τι πιστεύετε για αυτό, αλλά δεν ανησύχησα πολύ το 2020 όταν κόσμος έφυγε (από τη Λευκορωσία).

«(αργότερα) ζητούν να τους αφήσουν να μπουν. Όποτε λοιπόν κι αυτοί θα επιστρέψουν.

«Αλλά χρειάζεται μια απόφαση: τι να τους κάνουμε; Να επιστρέψουν ή να μείνουν εκεί;».