Διάταγμα με το οποίο δίνεται η ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρντ Σνόουντεν υπεγράφη χθες από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αφ’ ης στιγμής ο Σνόουντεν διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ΗΠΑ ήθελαν να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατασκοπείας, η Ρωσία ήταν ο μόνος δρόμος.

Ο πρώην συνεργάτης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ διαμένει στη Ρωσία από το 2013, δηλαδή το έτος που διέρρευσε αρχεία αποκάλυψης τεράστιων εγχώριων και διεθνών επιχειρήσεων παρακολούθησης που διενεργούσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όπου εργάζονταν με σύμβαση.

Η κατηγορία προς το πρόσωπό του είναι την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA Αμερικανών και ξένων πολιτών. Ο Σνόουντεν φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 1,7 εκατομμύριο απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέδωσε σε δημοσιογράφους.

Η συλλογή των τηλεφωνικών δεδομένων κρίθηκε παράνομη το 2015 και η ποινή κάθειρξης των 30 ετών, που αντιμετωπίζει, μόνο ως αμελητέα δεν κρίνεται.

Ο 39χρονος Σνόουντεν είχε ζητήσει χάρη από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2016, έτος κατά το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ τον χαρακτήρισε «κατάσκοπο» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Ο Σνόουντεν ήθελε δίκαιη δίκη για να επιστρέψει στις ΗΠΑ.