Ένα ακόμα έγκλημα πολέμου διαπράχθηκε στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα στο Ιζιούμ, καθώς αποκαλύφθηκε ένας ομαδικός τάφος με 450 πτώματα, ανάμεσά τους κι ένα 6χρονο κοριτσάκι.

Ο ομαδικός τάφος αποκαλύφθηκε, όταν οι δυνάμεις της Ουκρανίας απελευθέρωσαν την πόλη κοντά στο Χάρκοβο, μετά την αντεπίθεση που έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, η φρικιαστική ανακάλυψη στο Ιζιούμ είναι απόδειξη για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι εισβολείς σε εδάφη που ήλεγχαν για μήνες.

Κατά τον Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο ομαδικός τάφος στο Ιζιούμ, με τουλάχιστον 450 πτώματα, ίσως να μην είναι ο μοναδικός.


Κατά το πρακτορείο Nexta, ανάμεσα στους νεκρούς είναι κι ένα κοριτσάκι 6 ετών.

«450 πτώματα. Μόνο ένας από τους ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν κοντά στο Ιζιούμ. Για μήνες ο τρόμος, η βία, τα βασανιστήρια και οι μαζικές δολοφονίες κυριαρχούσαν στα κατεχόμενα εδάφη. Θέλει κάποιος άλλος να “παγώσει τον πόλεμο” αντί να αποστείλει τεθωρακισμένα; Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε τον κόσμο μόνο του με το Κακό», έγραψε ο Ποντόλιακ, ανεβάζοντας μία φωτογραφία στην οποία φαίνεται ένα δάσος, με το λασπωμένο έδαφος να είναι σπαρμένο με ξύλινους σταυρούς.

«Η Ρωσία αφήνει παντού πίσω της θάνατο και πρέπει να λογοδοτήσει», ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο τόπος ομαδικής ταφής ανακαλύφθηκε στο πρώην προπύργιο των ρωσικών δυνάμεων, στο Ιζιούμ, το οποίο ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις αφού χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν την περιοχή, αφήνοντας πίσω τους όπλα και πυρομαχικά.

Εκπρόσωπος της αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι σχεδιάζεται η αποστολή παρατηρητών στην πόλη. «(Οι παρατηρητές) σκοπεύουν να πάνε εκεί για να διαπιστώσουν τι ακριβώς μπορεί να έχει συμβεί», δήλωσε η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Η ίδια δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν τα πτώματα βρίσκονται σε έναν ομαδικό τάφο ή σε μια σειρά μεμονωμένων ταφών.