«Μήνυμα» προς την ηγεσία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων έστειλε ο επικεφαλής των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία έσπευσε να συστρατευτεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στα πεδία των ανηλεών μαχών.

«Εάν σήμερα ή αύριο δεν γίνουν αλλαγές στη στρατηγική, θα αναγκαστώ να μιλήσω με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και την ηγεσία της χώρας για να τους εξηγήσω την πραγματική κατάσταση στο πεδίο. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση. Είναι εντυπωσιακό, θα έλεγα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Καντίροφ.

Όπως ισχυρίζεται ο Τσετσένος ηγέτης, μπορεί να μην έχουν περιέλθει πλήρως σε γνώση του Ρώσου Προέδρου, τόσο η ανακατάληψη περίπου 40 κατοικημένων περιοχών από τους Ουκρανούς πολεμιστές, όπως και οι όποιες αστοχίες κατά την εκτέλεση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» από τα ανώτατα στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, κυρίως σε επίπεδο πληροφοριών και υποστήριξης.

Σε πλήρη αντίθεση

«Έκαναν λάθη και νομίζω ότι θα βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα», επισήμανε ο Καντίροφ στο ηχητικό μήνυμά του, όπως μεταδίδει ο Guardian, σε πλήρη δηλαδή αντίθεση με τα όσα δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην τελευταία εμφάνισή του, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν είχε «χάσει τίποτα» στην πορεία του πολέμου.

Πάντως, το Κρεμλίνο δεν σταμάτησε να εκπέμπει εικόνα σαρωτικής επικράτησης παρά την Ουκρανική αντεπίθεση, με τον Εκπρόσωπο Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ να αρνείται χθες να απαντήσει άμεσα, όταν ερωτήθηκε εάν ο πρόεδρος Πούτιν διατηρεί την εμπιστοσύνη του στην ηγεσία του στρατού.

Η αμηχανία, ωστόσο, την οποία σκόρπισε στη ρωσική κοινή γνώμη η παρέμβαση Καντίροφ αντανακλάται σε δημοσίευμα του TASS, το οποίο επιχειρεί να ανασκευάσει τις όποιες εντυπώσεις της αρχικής δήλωσης του Τσετσένου ηγέτη.