Έκκληση στην Κομισιόν να λάβει άμεσα μέτρα για να ρίξει τιμές του ρεύματος απηύθυναν χθες Ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποιώντας για σοβαρές κοινωνικές αναταραχές εάν δεν ληφθεί δράση. Και ενώ η Ευρώπη ετοιμάζεται να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Μόσχα εκτοξεύει νέες απειλές να κλείσει την στρόφιγγα τελείως.

Σε συνάντηση που έγινε χθες στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξέφρασαν όλοι την ανησυχία τους για μεγάλη πιθανότητα κοινωνικών αναταραχών ανά την Ευρώπη, και κάλεσαν την Κομισιόν να προτείνει άμεσα γρήγορες λύσεις να πέσουν οι τιμές του ηλεκτρισμού.

 Σύμφωνα με πληροφορίες,  Ευρωπαίος διπλωμάτης από τον ευρωπαϊκό νότο είπε ότι, εάν δεν πέσουν οι τιμές της ενέργειας, «κινδυνεύουμε να χάσουμε την στήριξη των ευρωπαίων πολιτών στις κυρώσεις κατά της Μόσχας».

 Οι Ευρωπαίοι προσανατολίζονται στην επιβολή πλαφόν στην τιμή των εισαγωγών του φυσικού αερίου – όχι μόνο του ρωσικού αλλά γενικά –, ωστόσο αυτό φαίνεται να βρίσκει αντίθετη τη Μόσχα.

 Σήμερα, γίνεται η συνάντηση των G7 των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου οι οποίοι, όλα δείχνουν θα συμφωνήσουν στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου της Ρωσίας.

 Η Ρωσία ανακοίνωσε πως, όποια χώρα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο ρωσικό αέριο.

 Κίνα και Ινδία φαίνεται σχεδόν απίθανο να συμφωνήσουν να μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.