Την Τρίτη 9 Αυγούστου αναμένεται να δώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, το ακριβές σημείο όπου το τέταρτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει για έρευνες.

Συνεπώς, ο χρόνος για τον απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», το οποίο σχεδιάζει να αποστείλει η Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, μετρά αντίστροφα.

Την ίδια ώρα, Αθήνα και Λευκωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί στο 6ο τεμάχιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία συνεχίζει να έχει δεσμευμένη περιοχή για νοτίως του Καστελόριζου για την άσκηση NEXUS ACE, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να καλλιεργεί τις συμμαχίες της.

Προκλητικές δηλώσεις από Τσελίκ 

Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, ο Τσελίκ σε ομιλία του στα Άδανα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της χερσαίας πατρίδας, της γαλάζιας πατρίδας ή της εναέριας πατρίδας».

«Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε βότσαλο, ούτε σταγόνα νερό, ούτε μια σπιθαμή αέρα της πατρίδας μας. Σύντομα, ο πρόεδρος μας θα αποχαιρετήσει το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν από τη Μερσίνη. Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της “ΤΔΒΚ”. Γιατί υπάρχουν πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε σημεία που βρήκαν αυτά τα πλοία κάτω από τη θάλασσα και το υπέδαφος, που είναι ο πλούτος του έθνους μας. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να τα εξορύξουμε και να τα θέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών μας», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα απαντά μέσω της διπλωματίας και διεθνοποιεί το ζήτημα του τουρκικού αναθεωρητισμού με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια να υπενθυμίζει με ανάρτηση του την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ακρίβως πριν 2 χρόνια.

«Δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με τη φίλη Αίγυπτο. Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.