Τον Αυγούστο, σύμφωνα με τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, αναμένεται να ξεκινήσει τις έρευνες το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο, «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την Άγκυρα να επιχειρεί για μία ακόμα φορά να εργαλειοποιήσει την Κύπρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, το πιθανότερο σενάριο είναι να το στείλει στην Κύπρο, στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Την πρώτη αναφορά για το γεωτρύπανο έκανε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας της γείτονος, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι εξετάζονται πέντε – έξι τοποθεσίες και πιθανότατα θα επιλεγεί μία στην Ανατολική Μεσόγειο.

O Ντονμέζ είχε δηλώσει συγκεκριμένα  ότι «αποστολή του θα είναι στη «Γαλάζια Πατρίδα». «Εξετάζονται 5 με 6 σημεία κι ένα από αυτά θα επιλεγεί», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το νέο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο των γεωτρύπανων που διαθέτει η γείτονα.

Στο θέμα επανήλθε και ο τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Οι δικές του ανακοινώσεις έγιναν από την κατεχόμενη Κύπρο, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του καθεστώτος για τα 48 χρόνια της τουρκικής εισβολής.

Τα τρία σενάρια για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Το πρώτο σενάριο είναι το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία, παίζοντας με τα όρια των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Το δεύτερο σενάριο είναι να κινηθεί σε περιοχές δυτικά της Κύπρου, ή στην περιοχή της Καρπασίας, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ορίσει «οικόπεδα» και δεν έχει εκχωρήσει σε κάποια εταιρεία τα δικαιώματα ερευνών.

Και το τρίτο σενάριο η Άγκυρα να θελήσει να στείλει το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» σε περιοχή που τα δικαιώματα έχουν εκχωρηθεί, όπως για παράδειγμα το «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο τα δικαιώματα έχουν ΕΝΙ και Total.

Πηγές κοντά σε διπλωμάτες της γείτονος ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποιος σχεδιασμός για αποστολή ερευνητικού σκάφους σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει μόνο ως απάντηση σε κάποια ελληνική πρόκληση. Με την Άγκυρα να θέλει να προλάβει και να εμποδίσει την οποιαδήποτε κίνηση της Αθήνας γύρω από την Κρήτη.

Οι εκτιμήσεις Ελλάδας και Κύπρου

Αθήνα και Λευκωσία είναι και παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή όσον αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ την ίδια στιγμή προχωρούν και σε διεθνοποίηση του ζητήματος της δυνητικής επιθετικότητας της Άγκυρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να έχει θωρακιστεί διπλωματικά.

Εκτιμούν πως οι δηλώσεις που έχουν γίνει και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, περί ενότητας και ανάγκης να μην υπάρχουν ρωγμές στη Συμμαχία, προστατεύουν κάπως περισσότερο – σε αυτή τη φάση – την Ελλάδα. Όσοι έχουν γνώστη των εξελίξεων δε, υπογραμμίζουν ότι το 2022 δεν είναι 2020 και σημειώνουν ότι ενδεχόμενη «εισβολή» τουρκικού ερευνητικού σε περιοχή κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας θα προκαλούσε εντονότατες αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση πιο ηχηρές από ότι μία επιχείρηση στην Κύπρο, που και αυτή έχει τις δικές της διαβαθμίσεις.

Σαφές μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα: «Η Αθήνα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο»

Τις ανυπόστατες κατηγορίες πως η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά της κατά της Τουρκίας επανέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άφησε αιχμές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν ασκούν ισορροπημένη πολιτική απέναντι στις δύο χώρες. Η Τουρκία είναι η μόνη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά συμμάχου χώρας, παρατήρησε ο Νίκος Δένδιας.

Η τουρκική επεκτατική στρατηγική σε Κύπρο, Ιράκ, Συρία και Λιβύη, το casus belli κατά της Ελλάδας και η ευθεία αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας καθιστούν, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, την Τουρκία όχι μόνο ένα κράτος – ταραξία, αλλά μια κατεξοχήν αναθεωρητική δύναμη. Η Αθήνα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας δήλωσε πως: «Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά ρέπει προς τον αναθεωρητισμό. Δεν θα θεωρούσε κανείς ότι η γενική συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο ευρύτερο χρονικό διάστημα είναι μια συμπεριφορά που συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και συνάδει με τις Συνθήκες. Πάντα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να ελπίζουμε το καλύτερο.

Νέα αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα θέσει ξανά διεθνώς το ζήτημα, λέγοντας πως: «Στις επιστολές που γράψαμε στον ΟΗΕ για τα νησιά προβλεπόταν ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε στην Ελλάδα με προϋποθέσεις να μην εξοπλιστούν τα νησιά. Η Ελλάδα έχει παραβιάσει αυτή τη σημαντική προϋπόθεση. Εξόπλισε και εξοπλίζει έναντι ποιου; Εξοπλίζεται κατά της Τουρκίας».

Η Ελλάδα έχει αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τις διεθνείς συνθήκες είναι το μήνυμα των συμμετεχόντων από το Συνέδριο για το Δίκαιο της Θάλασσας που διοργανώνει στο Καστελλόριζο η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας υπουργός Εξωτερικών: «Η Ελλάδα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών και σταθερά προσηλωμένη στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών».