Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
kalifornia
Διεθνή

ΗΠΑ: Aνεξέλεγκτη η τεράστια πυρκαγιά στην Καλιφόρνια - Χιλιάδες κάτοικοι εκκενώνουν περιοχές (Βίντεο)

Χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές στη μάχη με την πυρκαγιά

Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά στους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια, αναγκάζοντας περισσότερους από 3.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Η πυρκαγιά “Oak”, όπως την αποκαλούν οι Αρχές, ξεκίνησε την Παρασκευή κοντά στην πόλη Μίντπαϊνς της Καλιφόρνια, λαμβάνοντας τεράστιες διαστάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο κοντά στο εθνικό πάρκο Γιοσεμίτ.

Υποβοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές – γύρω στους 38 βαθμούς Κελσίου – θερμοκρασίες η φωτιά αποτεφρώνει εκτάσεις πυκνής, ξηρής βλάστησης στις δυσπρόσιτες λοφώδεις περιοχές μετατρέποντας σε σπιρτόξυλα ψηλά δέντρα και στέλνοντας στήλες μαύρου καπνού πάνω από την πόλη Μαριπόζα.

Ελικόπτερα και αεροσκάφη έχουν επιστρατευτεί μαζί με επίγεια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Καλιφόρνια.
Παρά την μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο και έχει κάνει στάχτη πάνω από 60.000 στρέμματα.Οι Αρχές επιστράτευσαν πάνω από 2.000 άτομα από πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση από εδάφους και αέρος της πύρινης λαίλαπας, που έχει κατακάψει τουλάχιστον 10 σπίτια και άλλα κτίρια, ενώ χιλιάδες άλλα κινδυνεύουν. «Η αύξηση του μεγέθους αυτής της πυρκαγιάς εντυπωσιάζει δεδομένου του πόσο γρήγορα στείλαμε ανθρώπους εκεί», δήλωσε ο επικεφαλής του παραρτήματος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνια στην περιοχή.

Η πυρκαγιά “Oak” είναι μία από τις δεκάδες που μαίνονται στις δυτικές ΗΠΑ, καθώς πλησιάζει η περίοδος υψηλής επικινδυνότητας και έχουν ήδη αποτεφρωθεί φέτος 22,25 εκατ. στρέμματα στη χώρα, σχεδόν κατά 70% περισσότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας.

Χθες Κυριακή ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσαμ, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς την κομητεία Μαριπόζα, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη χιλιάδων μελών της πυροσβεστικής και την υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.